Graafikud ⟩ Rootsis müüakse maailma kalleimat diislikütust, mitmendal kohal on Eesti? (1)

Erkki Erilaid
Copy
04.02.2022, Tallinn. Kütusehinnad. Olerex.
04.02.2022, Tallinn. Kütusehinnad. Olerex. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Rootsis tuleb diislikütuse eest maksta maailmas kõige enam, diisliliitri hind tõusis sealsetes tanklates üle kahe euro. Bensiin on kõige kallim Hong Kongis. Eesti leiame edetabelist vastavalt 25. ja 26. kohalt.

Diislikütus maksab Rootsis keskmiselt 2,071 eurot liiter. Soome on samas statistikas viiendal kohal ja Eesti 25. kohal. Samas oleme lõunanaabritest mõnevõrra «tugevamal» positsioonil, Leedu leiame 28. ja Läti 31. kohalt, selgub kütusehindade statistikat jälgiva GlobalPetrolPrices’i veebilehelt. Diislikütuse keskmine hind maailmas on praegu 1,02 eurot liiter ja odavaimates riikides saab diislit tankida vaid mõne sendiga liiter.

Rootsi meedia teatel on diislikütuse kallis hind tingitud börsihindade tõusust, sealsetest piirkondlikest müügireeglitest ning sellest, et riigis moodustub suure osa müügist kallim biodiisel.

Oktaanarvuga 95 bensiiniliitri eest tuleb maailmas kõige enam maksta Hong Kongis – 2,371 eurot. Maailmas keskmiselt maksab bensiin praegu ligikaudu 1,11 eurot liiter. Eesti leiame bensiini pingerivis 26. kohalt. Samas tundub vähemalt selle edetabeli järgi, et eestlaste elatustase on ikka väga kõrge, sest meil maksab bensiin rohkem kui maailma ühes rikkaimas riigis Šveitsis. Muidugi on meil bensiin märkimisväärselt kallim ka lõunanaabritest.

Ilmselt ei tule eriti suure üllatusena, et maailma odavaim bensiin on Venezuelas, mille valuuta kurss pidevalt kukub ja seetõttu saab liitri bensiini kätte kõigest kahe eurosendiga.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles