Sõbrapäeva eri: kui hästi te sobite oma partneriga rahaliselt?

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Raha on suhtes üks enim probleeme põhjustav tegur.
Raha on suhtes üks enim probleeme põhjustav tegur. Foto: Shutterstock

Õhus on armastust ja kõik on roosiline, kuni rahateema üles kerkib ja paarid lahku ajab. Kuidas saada teada, kas te sobite oma partneriga ka rahaasjades?

Fidelity Investmentsi uutel andmetel on rahaline stabiilsus peale emotsionaalse sideme naiste jaoks uue suhte loomisel tähtsuselt teisel kohal (64 protsenti), samas kui mehed hindasid olulisemaks füüsilist külgetõmmet (60 protsenti).

Ajakirjas Psychology Today tsiteeritud uurimuse kohaselt on raha üks peamisi põhjusi, miks abielud lõppevad. Enne kui kaks inimest kokku kolivad, peavad nad veenduma, et nad sobivad ka rahaliselt kokku. Viis finantseksperti annavad nõu, millele tähelepanu pöörata.

Kui vaatate oma suhet kui pikaajalist investeeringut ega tea teineteise rahalist seisu, siis te mängite hasartmängu, mitte ei investeeri tulevikku.

1. Määratlege oma väärtused

Sageli ei ole rahalised erimeelsused seotud ainult rahaga, ütleb Savant Capital Managementi finantsnõustaja Libby Muldowney. «Raha võib inimestele tähendada võimu, eneseväärtust või kontrolli. Ühistele väärtustele rajatud paarielu loomine aitab teil raha kasutada vahendina nende ühiste väärtuste ja finantsharjumuste toetamiseks.»

2. Vaadake üle oma säästmis- ja kulutamisharjumused

Affinity Federal Credit Unioni finantsjuhi Kevin Braueri sõnul tuleb partneritel üksteise kulutamisharjumusi hoolikalt uurida. «Kas teie kaaslasele meeldivad kallid riided ja autod?» küsib Brauer. «Küsige endalt: kas ta on nõus võtma suuri võlgu, et säilitada teatud elustiil, ohverdades samas esmavajaliku?» Kui tema prioriteedid ei ühti teie omadega, mõelge veel suhtesse astumise üle, soovitas ta.

3. Uurige üksteise krediidireitinguid

Igaüks võib ühel või teisel hetkel kogeda rahalisi raskusi, kuid suur hulk maksedistsipliini rikkumisi ja võlgade sissenõudmisi näitab vastutustundetust, ütles akrediteeritud finantsnõustaja Roslyn Lash Põhja-Carolinast.

4. Vaadake partneri vanemate elustiili

Kuigi see ei pea alati paika, võivad teie abikaasa kulutamisharjumused olla sarnased tema vanemate harjumustega, ütleb New Yorgi Lennox Advisorsi finantsnõustaja Thomas J. Henske. «Kas vanematel on suured kulutused või kas nad võivad tulevikus teie rahalist abi vajada?» küsis ta. «Neil võib esineda põhjendamatut survet elada elustiili, mis ületab teie sissetuleku, et hoida neid oma elustiilis, millega nad on harjunud. See on kurb, kuid tõsi.»

5. Olge rahaasjades läbipaistev

Rahaline läbipaistvus vähendab emotsionaalset ja majanduslikku stressi. «Ärge kartke öelda, kui olete võlgu, kui palju raha te koju toote, millele teil meeldib kulutada või kui palju üritate säästa,» ütleb Wanderlust Wealth Managementi kaasasutaja Michael Tanney. «Kui vaatate oma suhet kui pikaajalist investeeringut ega tea teineteise rahalist seisu, siis te mängite hasartmängu, mitte ei investeeri tulevikku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles