Austria andmekaitse: Eesti riigiasutused rikuvad isikuandmete kaitse üldmäärust

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Andmete liikumine üle ookeani sõltub USA ja Euroopa Liidu vahelisest usaldusest. 
Andmete liikumine üle ookeani sõltub USA ja Euroopa Liidu vahelisest usaldusest. Foto: Pavlo Gonchar

Ainuüksi maaeluministeeriumi kodulehele minek võib anda piisava aluse andmekaitse inspektsioonile kaebuse esitamiseks. Vähemalt nii arvab Austria andmekaitse inspektsioon, kes jõudis tänavu jaanuaris tähelepanuväärse otsuseni.

Info veebilehe külastatavuse, seal veedetud aja ja alamrubriikide populaarsuse kohta huvitab tänapäeval pea iga veebilehepidajat. Ülekaalukalt kõige levinum viis säärastele andmetele ligipääsemiseks on kasutada Google Analyticsi nimelist tööriista. See on teenus, mis on nii levinud, et internetis pole ilma Analyticsi otsa komistamata vaata et võimalik ringi liikudagi. Ometi leidis Austria andmekaitseasutus DSB kuu aega tagasi, et selle kasutamine pole kooskõlas Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärusega (GDPR).

Austerlased hindasid, et eurooplaste isikuandmed pole USA tehnoloogiahiiu käes piisavalt kaitstud, kuna nende serverid alluvad luureagentuuride järelevalvele. Seejuures polnud otsuse tegemisel üldse oluline, et Analyticsi kogutud andmed otseselt isikut tuvastada ei võimalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles