Euroopa ja USA reguleerivad asutused soovitavad pankadel valmistuda Vene küberrünnakuteks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Euroopa reguleerivad asutused on kõrgendatud valmisolekus seoses Vene küberrünnaku riskiga.
Euroopa reguleerivad asutused on kõrgendatud valmisolekus seoses Vene küberrünnaku riskiga. Foto: KACPER PEMPEL

Euroopa Keskpank valmistab panku ette võimalikuks Venemaa poolt korraldatavaks küberrünnakuks, kuna pinged Ukrainaga kasvavad, ütlesid kaks asjaga kursis olevat inimest Reutersile.

Venemaa ja Ukraina vaheline vastasseis on ärritanud Euroopa poliitikuid ja ärijuhte, kes kardavad sissetungi, mis tekitaks kahju kogu piirkonnale. Nüüd on Euroopa Keskpank, kes teostab järelevalvet Euroopa suurimate laenuandjate üle, valvel seoses Venemaalt lähtuvate küberrünnakutega pankade vastu, kirjutab Reuters.

Kui varem oli reguleeriv asutus keskendunud tavalistele pettustele, mis pandeemia ajal õitsesid, siis Ukraina kriis on suunanud nende tähelepanu Venemaalt pärinevatele küberrünnakutele, küsitledes näiteks panku nende kaitsevõime kohta. Euroopa pangad on korraldanud ka kübersõjamänge, et testida oma võimekust rünnakut tõrjuda.

EKP muresid tuntakse ka väljaspool Euroopa Liitu. New Yorgi finantsteenuste amet andis jaanuari lõpus finantsasutustele välja hoiatuse, milles hoiatati Venemaa kättemaksu eest küberrünnakute abil juhul, kui Venemaa peaks tungima Ukrainasse ja vallandama USA sanktsioonid.

Selle aasta alguses tabas mitmeid Ukraina veebisaite küberrünnak, mis jättis hoiatuse «kartke ja oodake halvimat» ajal, mil Venemaa oli koondanud vägesid Ukraina piiride lähedale. Ukraina riiklik julgeolekuteenistuse SBU sõnul nägid nad märke, et rünnak oli seotud Venemaa luureteenistustega seostatud häkkerirühmadega.

Kreml on küll korduvalt eitanud, et Vene riigil on midagi pistmist ülemaailmsete häkkimistega, ning öelnud, et on valmis tegema koostööd USA ja teistega küberkuritegevuse vastu võitlemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles