Mitu riiki palusid ühineda WTO kõnelustega Leedu-Hiina tüli teemal

Copy
Lipud Taiwani esinduses Leedus.
Lipud Taiwani esinduses Leedus. Foto: Jānis Laizāns

Mitu riiki palusid sel nädalal ühinemist Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) kõnelustega seoses Euroopa Liidu kaebusega, kus süüdistatakse Hiinat majandusliku surve avaldamises Leedule.

Neljapäeval avaldas soovi konsultatsioonidega liituda Kanada, varem olid teinud seda ka Suurbritannia, USA ja Austraalia.

«Kanada on vastu majanduslikule väljapressimisele ja seisab reeglitepõhise rahvusvahelise kaubanduse toetamisel kõrvuti sarnaselt mõtlevate riikidega,» teatas Kanada välissuhete ministeerium.

Leedu rikkus diplomaatilist tava, kui lubas Taiwanil avada Vilniuses esinduse Taiwani, mitte Hiina Taipei nime all, mida Pekingi pahameele vältimiseks tavaliselt kasutatakse. Hiina peab Taiwani enda territooriumiks, millel ei ole õigust diplomaatilisele tunnustusele.

Euroopa Liidu süüdistuse järgi tõkestas Peking kättemaksuna impordi Leedust ja EL-i firmadelt, mille kaupades kasutatakse Leedus toodetud komponente.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian ütles sel nädalal, et Hiina peab Leeduga äri tehes WTO reeglitest kinni.

WTO reeglite järgi on Hiina otsustada, kas teised riigid võivad konsultatsioonidega ühineda. Kui Peking selle tagasi lükkab, võivad teised riigid algatada oma kaebused või ühineda hilisemas faasis, kui EL-i kaebus WTO vaidluste lahendamise protsessis edasi liigub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles