Tuludeklaratsiooni saab esitada juba nüüd

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Tuludeklaratsiooni esitamine. Foto on illustreeriv.
Tuludeklaratsiooni esitamine. Foto on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Kuigi tuludeklaratsioonide esitamine peaks algama 15. veebruaril, siis pääseb e-MTA lehel tuludeklaratsiooni tegema juba praegu.

«Kuna esimestel päevadel on huvi tuludeklaratsiooni esitamise vastu väga suur, siis avasime tõepoolest süsteemi testimiseks sellel aastal varem. Rõhutame taaskord, et kiiret pole – tuludeklaratsiooni saab esitada 2. maini ning palume seega kõigil mitte kiirustada,» sõnas MTA pressiesindaja.

«Kuna koormus e-MTA-le on läinud suureks, siis pidime sarnaselt eelnevate aastatega piirama e-keskkonna kasutajate hulka. Piirangu rakendamisel kuvatakse kasutajale taimerit, mis näitab, mitme sekundi pärast suunatakse ta automaatselt autentimislehele, kus ta saab edasi e-MTAsse siseneda. Kui e-MTAsse soovijate arv on väga suur, siis võib kasutaja sattuda korduvalt taimeriga vahelehele.»

Tuludeklaratsiooni saab esitada 2. maini ning enammakstud tulumaksu tagastamise kiirus ei sõltu deklaratsioonide esitamise järjekorrast. MTA hakkab enammakstud tulumaksu tagastama alates 25. veebruarist neile, kes esitasid oma tulude andmed elektroonselt ja alates 18. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele.

«Enammakstud tulumaksu tagastamise kiirus ei sõltu otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast. Arusaadavalt on inimestel huvi oma tulumaksu kasutamise kohta, aga seda saavad kõik juba praegu vaadata e-MTAst «Minu sissetulekud» rakendusest,» rõhutas MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuht Annika Oja.

Sellest aastast ei saa enam siseneda e-MTAsse pangalinki kasutades, mistõttu tuleb tuludeklaratsiooni esitamiseks kasutada kas Smart-ID-d, Mobiil-ID-d või ID-kaarti. «Samuti tuleb internetipanga kaudu tuludeklaratsiooni esitades end e-MTAs uuesti autentida,» lisas Oja.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teadaolevate andmete põhjal. Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleb see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi – kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb see ise sisestada.

Kolmandat aastat järjest saab inimene soovi korral oma enammakstud tulumaksu või osa sellest suunata annetuseks. Valida saab heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Küll aga tasub tähele panna, et pärast deklaratsiooni kinnitamist tehtud annetust enam tagasi küsida ei saa. Samuti on võimalik jätta enammakstud tulumaks ettemaksukontole maamaksukohustuse katteks.

Oodata on ligikaudu 750 000 deklaratsiooni esitamist, eelmisel aastal tagastas MTA enammakstud tulumaksu 196 miljonit eurot, inimestel tuli tulumaksu juurde tasuda kokku 75 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles