Eesti riskikapitalfirma käivitas 50 miljoni euro suuruse fondi

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Vasakult paremale: Gerri Kodres, Samela Kivilo, Karina Univer ja Riivo Anton.
Vasakult paremale: Gerri Kodres, Samela Kivilo, Karina Univer ja Riivo Anton. Foto: Postimees

Eesti riskikapitalifirma Specialist VC – endise nimega United Angels VC – käivitas uue 50 miljoni euro suuruse fondi.

Uus fond teeb üle 40 investeeringu Eesti, Läti, Leedu ja Soome idufirmadesse, aga ka siinse piirkonna asutajatesse, kes ettevõtet mujal maailmas üles ehitavad. Samuti investeeritakse Ukraina ja Valgevene asutajatesse Euroopa Liidus.

«Baltikumis on tekkimas üha enam küpseid idufirmasid, mis on A-staadiumist kaugemale jõudnud. Kogu regioonis kaasatud kapitalist ligi 80 protsenti kaasatakse juba hilisemates faasides. Seal tekib ka üha suurem nõudlus järelturu tehingute järele, mis aitavad suurendada asutajate ja investorite likviidsust. See raha investeeritakse tihti tagasi varajase faasi idufirmadesse. Nii saab sellest kasu kogu ökosüsteem,» sõnas Specialist VC asutajapartner Gerri Kodres.

Käesolevaks hetkeks on investorid panustanud fondi 42 miljonit eurot ning 50 miljoni euro tasemeni plaanitakse jõuda maikuu lõpuks. Investorite hulgas on kõik United Angels VC varasemad investorid ning tuntud tehnoloogiaettevõtete, nagu Bolt, Vinted, Veriff, Wise, Pipedrive, Slack ja F-Secure, asutajaid ja varajasi töötajaid. Institutsionaalsete investoritena toetavad uut fondi teiste hulgas LHV Pensionifondid ning Euroopa Investeerimisfond läbi üleeuroopalise tagatisfondi (EGF) ja Balti Innovatsioonifondi 2 (BIF2).

«Me jätkame oma missiooni aidata siinse piirkonna asutajatel ehitada mõjukaid globaalseid ettevõtteid. Lisaks kapitalile saame portfellifirmadele pakkuda tuge läbi oma fondi investorite, kelle hulgas on palju tunnustatud tehnoloogiaettevõtjaid ja kes on valmis investeerima oma kogemusi toetamaks teisi asutajaid, ütles Specialist VC asutajapartner Riivo Anton. 

«Balti regioonist on kerkinud esile märkimisväärselt palju rahvusvaheliselt tunnustatud tehnoloogiajuhte ja usume, et see trend jätkub. Eesti edulugu on palju käsitletud, kuid näeme, et Läti ja Leedu on järgimas sama rada,» lisas Anton.

Fond investeerib varajase faasi idufirmadesse, mis tegutsevad business to business, pilvetarkvara, finantstehnoloogia, platvormide, tarkvarapõhise riistvara, Web3 ja süvatehnoloogia valdkondades. Kolmandik fondist on reserveeritud järelturu investeeringuteks A-staadiumist edasi jõudnud idufirmadesse.

«Järelturu investeeringute võimalus tekib tihti läbi isiklike sidemete asutajatega. Oleme siin regioonis juba üle 10 aasta investeerinud ning läbi oma võrgustiku saame juurdepääsu paljudele eksklusiivsetele tehingutele,» selgitas Specialist VC asutajapartner Gerri Kodres.

Specialist VC portfellis varasemates fondides on koos asutajate ingelinvesteeringutega üle 45 idufirma, mille hulgas on ükssarvikuid, nagu Bolt ja Veriff, ning teisi edukaid ettevõtteid, nagu Starship, COMODULE, Monese, NFTPort ja mitmed teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles