Bigbanki juht: praegu tundub rumal mitte laenu võtta (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bigbanki juhatuse esimees Martin Länts on suure huviga võlakirjade ostu vastu rahul.
Bigbanki juhatuse esimees Martin Länts on suure huviga võlakirjade ostu vastu rahul. Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Bigbanki juht Martin Länts märkis, et kiire inflatsiooni ja palgatõusu ajal jäävad kaotajaks need, kes pole laenuga kinnisvara ostnud. Pank kavatseb teha kättesaadavamaks kodulaenu ja lähiaastatel pangandusturgu šokeerida igapäevapanganduses kontopangandusega.

Mida toob pangandusele alanud aasta?

Meil on suhteliselt kiire majanduskasv. Majanduse ja jaekaubanduse arengut toetab väga väike tööpuudus ja kiire palgakasv. Ettevõtete vaatest on keeruline töötajaid hoida ja leida. Palgakasv saab kindlasti olema suhteliselt kiire ja see suundub tagasi tarbimisse ja laenuvõtmisse.

Võid jätta inimese palga tõstmata, siis ta läheb kusagile mujale tööle ja saab ikka nii-öelda mingisuguse palgakasvu kätte. Inimesed ei julge enam minna madalapalgalisse sektorisse tööle.

Inflatsioonilises keskkonnas on energiahindade küsimused, aga tegelikult kipume selle poole ikkagi ära unustama, et sisendhindade kasv ja rahatrükk suruvad igal juhul hinnatõusu.

Inimestel on rohkem raha kui kunagi varem ja hoiuste jääk on kõigi aegade suurim. Pandeemia ajal saavutas hoiuste kasvu tempo rekordkiiruse, mis ületas laenude kasvu tempot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles