Noortel läheb kinnisvara soetamine järjest keerulisemaks (3)

Jaanus Vogelberg
Copy
Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.
Arco Vara analüütik Mihkel Eliste. Foto: Gert Tali / Postimees / Scanpix

Arco Vara analüütik Mihkel Eliste sõnul on korterite müügihinnad aastaga ligi viiendiku tõusnud ning eriti noorematel inimestel on kõrge inflatsiooni tingimustes järjest raskem oma esimest kodu soetada. 

2022. aasta esimese kuu jooksul tehti Eesti korteriturul kokku 1810 ostu-müügitehingut. Mediaanhinnaks oli 1827 €/m2, mida on küll 4,6% vähem kui eelmisel kuul, kuid koguni 19% rohkem kui veel 2021. aasta jaanuaris.Toona oli aastane hinnatõus 8,9% ja tunamullu samal ajal pelgalt 0,1%, iseloomustades hetkelist hindade väga kiire kasvu perioodi ning selle taustal jätkuvalt halvenevat elamispinna kättesaadavust, kirjutas Eliste kinnisvaraturu ülevaates.

Jaanuari näitel oli näiteks Tallinnas aastatel 1940 - 1990 ehitatud tüüpkorterite osas aastane hinnatõus 30% tasemel. 2022. aastal on eeskätt nooremapoolsetel koduostjatel üha keerulisem oma esimest kodu soetada, kuna varade hinnad kasvavad kiiremini kui nende sissetulek ning omafinantseeringu kogutava raha juurdekasv. Kui seni on eeskätt Eesti Keskpank juhtinud tähelepanu, et KredExi poolt käendatud eluasemelaenude segmendis on riskid kõige suuremad, siis 2022. aasta vältel võib oodata vastavas turusegmendis riskide edasist kasvamist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles