Suursaadik: Saksa turg on Eesti jaoks ülioluline

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Mart Laanemäe.
Suursaadik Mart Laanemäe. Foto: Peeter Langovits

Paljude Eesti eksportijate lõpptarbija asub Saksamaal, kuid kaubavahetus käib enamasti Põhjamaade kaudu.
 

Eesti Vabariigi suursaadik Saksamaal Mart Laanemäe ütles, et parem ühendus Eesti ja Saksamaa vahel aitaks kaasa nii majandus- kui ka kultuurikontaktide edendamisele kahe riigi vahel ning oleks kasulik mõlemale poolele.

Millised on Eesti ärisuhted Saksamaa kui Euroopa suurima turuga?

Paljude Eesti eksportijate lõpptarbija asub Saksamaal, kuid otseühenduse puudumise tõttu käib kaubavahetus enamasti Põhjamaade kaudu. Ka impordi poolest on Saksamaa Eestile ülioluline, sest siia laekub väga palju kaupa, millest suur osa läheb Venemaale, kust siis tagasi tulles võiks midagi kaasa võtta.

Saksamaal on olemas ettevõtted, millel mingit sorti huvi Eesti vastu. Näiteks käisid minu juures ettevõtjad Berliini lähistelt, kes tegelevad põllumajandustehnikaga ja tahaks seda Eesti põllumeestele tarnida. Saksamaal on väga palju tootmist, aga selleks et naaberriikide kõrval ka Eestisse investeerida, oleks vaja väga head põhjust.

Need ettevõtjad, kes on Eestisse läinud ja seal mingi tootmisega alustanud, on samas väga rahul, sest seal on palju häid oskustöölisi. Näiteks masina- ja puidutööstuse vallas.

Takistuseks on aga see, et mõlemad riigid sooviks rohkem eksportida ja nii Saksa kui ka Eesti ärimehed otsivad selleks võimalusi. Sakslaste jaoks kipub Eesti turg ka liiga väikeseks jääma.

Iga-aastasel Kölni mööblimessil on Eesti ettevõtted alati väljas, samuti osalevad toidutootjad Grüne Wochel. Nii et võimalusi koostööks on.

Selle kolme aasta jooksul, mil olen siin suursaadik olnud, olen täheldanud, et Saksa ettevõtjate huvi Eesti vastu on suurem kui vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles