Maks hoonetele, maks puuküttele? Kliimapakett ajab hirmu nahka (10)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Hakkepuidu valmistamine. Euroopa Liit tahab piirata biomassist energia tootjaid, mille võimsus jääb üle viie megavatt-tunni. Väiksemaid see ei puuduta.
Hakkepuidu valmistamine. Euroopa Liit tahab piirata biomassist energia tootjaid, mille võimsus jääb üle viie megavatt-tunni. Väiksemaid see ei puuduta. Foto: Vladislav Musakko

Eesti rohepöörde-eesmärgid tekitavad tööstuses hirmu: halvemal juhul tähendab see lööki puiduga kütjatele ja võimalikke uusi uusi makse hoonete omanikele.

Mõni nädal tagasi teatas Eesti valitsus uhkelt, et on Euroopa roheleppe asjus suure sammu edasi astunud ning Eesti on oma seisukohad esitanud. Mis meid täpsemalt ees ootab, ei oska keegi selgelt öelda, kuid Euroopa Komisjoni suunised on sellised, et kõik on võimalik. Eestlastele pakub vast enam huvi punkt, mis puudutab puitu kui energiaallikat. Kuigi puit jõudis Euroopa Liidu taksonoomias ühes tuumaenergia ja maagaasiga taastuvenergiaallikate alla, on paljud keskkonnaühendused selle sammu vastu. Näiteks keskkonnaõiguse organisatsioon ClientEarth esitas juba Euroopa Komisjonile nõude, et nad selle klassifikatsiooni üle vaataksid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles