Euroopa ei saa Norralt enam lisagaasi loota (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Equinori opereeritav Snoehvit LNG tehas, mis on ühtlasi maailma põhjapoolseim veeldatud maagaasi tehas.
Equinori opereeritav Snoehvit LNG tehas, mis on ühtlasi maailma põhjapoolseim veeldatud maagaasi tehas. Foto: Nerijus Adomaitis

Norra maagaasihiiglane Equinor ASA teatas, et pumpab täisvõimsusel, mis tähendab, et Venemaa tarnete katkemise korral ei ole mänguruumi Euroopasse suunduvate tarnete suurendamiseks.

Norra suurim energiaettevõte, mis toodab rohkem kui 20 protsenti Euroopasse tarnitavast maagaasist, on suurendanud mahukate Põhjamere maardlate toodangut, kuna piirkonna tarnekitsikuse tõttu on kütuse hinnad tõusnud rekordtasemele, kirjutab Bloomberg.

«Me ei saa enam midagi ette võtta,» ütles tegevjuht Anders Opedal kolmapäeval Bloomberg Televisioni intervjuus. «Norra toodab juba täisvõimsusel.»

Euroopa riigid on pöördunud maagaasi eksportijate, nagu näiteks Aserbaidžaani ja Katari poole, et hinnata võimalikke täiendavaid tarneid, kui Ukraina pärast peaks puhkema konflikt ja Venemaa gaasivood peaksid vähenema. Moskva on korduvalt eitanud, et kavatseb oma naabrile kallale tungida.

Üks Equinori Euroopa konkurentidest, Shell, ütles eelmisel nädalal, et on valmis tarnima täiendavat gaasi, kui tarned peaksid katkema.

Venemaa gaas moodustab enam kui kolmandiku Euroopa nõudlusest ja riik toonitab sageli, et on läbi ajaloo olnud usaldusväärne gaasitarnija. Vene tarned jätkusid isegi külma sõja ajal ja pärast Krimmi annekteerimist. Kuid Euroopa ei soovi mingeid riske võtta.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles