Hiina IT-töötaja surm vallandas debati IT-inimeste ülekoormusest

BNS
Copy
Arvutiga töötamisel on oht ületöötada.
Arvutiga töötamisel on oht ületöötada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiina internetihiiu noore töötaja ootamatu surm vallandas debati tehnoloogiasektori julmast ületunnitöö kultuurist.

Hiina intereti pani sel nädalal kihama kogu pühadeaja voogedastusfirmas Bilibili töötanud 25-aastase sisumoderaatori surm ajuverejooksu tagajärjel. Bilibili kinnitas töötaja surma teisipäeval ja ütles, et palus tema perekonnalt andeks.

«Selle suurepärase töötaja surm ei ole firmale üksnes tohutu kaotus, vaid ka äratuskell meile kõigile,» kirjutas Bilibili ja lisas, et ettevõte peab hakkama oma töötajate tervist kontrollima, et seesugused tragöödiad ei korduks.

Bilibili töötaja ei ole esimene, kes IT-sektoris on viimastel aastatel ületöötamise tagajärjel surnud. Juhtumid on vallandanud debati valdkonna kurikuulsa «996» töökultuuri üle, mis tähendab töötamist 12 tundi päevas ja kuus päeva nädalas.

Teemaviide «Bilibili töötaja ootamatu surm kuuaastavahetusel ületunde tehes» hakkas sotsiaalmeediaplatvormil Weibo kulutulena levima esmaspäeval. Töötaja surmast teatas üks blogija viitega tema anonüümseks jäänud kolleegidele, kelle sõnul sunniti noormeest ületunde tegema.

Samal päeval tänas end mehe õeks nimetanud Weibo kasutaja postitajat ja väitis, et Bilibili püüdis teateid tema venna surmast firma sees summutada.

«Kas on raske siiralt vabandust paluda? Kas minu venna kakskümmend-pluss elu ei loe midagi?» kirjutas ta ja sai 870 000 laiki.

Mõned Weibo kasutajad väitsid, et Bilibili sunnib sisumoderaatoreid pühade ajal 12-tunniseid vahetusi tegema.

Firma teatel suri töötaja reede õhtul ajuverejooksu tagajärjel. Ta ei olnud sel päeval tööle tulnud, vaid pöördunud arstide poole.

Ületunnitöö süüdistused lükkas Bilibili tagasi ja ütles, et inimesed töötavad kaheksa tundi järjest ning saavad pühade ajal viiepäevase töö järel kaks päeva puhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles