Olümpiamaskotist on saanud Hiinas uus hullus

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Maskotti himustavad inimesed Xin Dong'ani kaubanduskeskuse ees järjekorras.
Maskotti himustavad inimesed Xin Dong'ani kaubanduskeskuse ees järjekorras. Foto: Zhao Yadan/Sipa Asia/SIPA/SIPA/Scanpix

Pekingi olümpiamaskott, jäises rüüs ümmargune panda, on muutunud Hiinas rahvuslikuks sensatsiooniks – Pekingis trotsivad sajad inimesed öösel elavas järjekorras passides külmakraade, et selle meene omanikuks saada.

Huvilised, kes end pikka järjekorda võtta ei soovi, peavad Bing Dwen Dweni nimelise panda eest järelturul välja käima 17-kordset jaehinda ehk umbes 500 dollarit, kirjutab Bloomberg.

Pekingi politsei on aga hoiatanud, et juurdehindlusega kaubitsemine on illegaalne tegevus ning selle eest on kolmapäevase seisuga karistatud juba kolme inimest.

Maskoti meeletule menule on viimastel päevadel hoogu andnud nii alanud olümpiamängud kui ka sotsiaalmeedia meemid tantsivast maskotist avatseremoonial. Lisaks veel klipp, kus Hiina president Xi Jinping soovitab Monaco printsil Albertil osta oma kaksikutele kingiks kaks Bing Dwen Dweni.

Pekingi taliolümpiamängude maskott Bing Dwen Dwen.
Pekingi taliolümpiamängude maskott Bing Dwen Dwen. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Maskoti tootmine pole aga niivõrd suurele ostuhuvile järele tulnud. Kuna avatseremoonia langes kokku Hiina uusaastapidustustega, olid paljud Bing Dwen Dweni mänguasju tootvad tehased kinni.

Pekingi taliolümpiamängude pressiesindaja Zhao Weidong lubas 6. veebruaril toimunud infotunnil, et Hiina ametnikud üritavad olukorda parandada. «Teeme jõupingutusi, et hoogustada Bing Dwen Dweni tootmist ja tarnimist,» lubas Zhao.

Jääpanda maskoti tootmise litsents on mitmel Hiina ettevõtetel. Ühe litsentsiga tootja Beijing Yuanlong Yato Culture Dissemination Co. aktsiad on viimase viie päeva jooksul tõusnud 30 protsenti. Teise, Shanghai börsil noteeritud Cultural Investment Holdings Co väärtpaber on viimase viie päevaga tõusnud veel rohkem – 34 protsenti.

Olümpiamaskoti vastu on huvi nii suur, et inimesed võtavad end järjekorda juba öösel. 44-aastane hiinlane Dong Yanxue rääkis meediale, et on Wangfujingi linna olümpiamängude ametliku suveniiripoe ees oodanud juba kaks ööd, kuid pole veel mänguasja kätte saanud. Kuna tema varasemad katsed maskotti soetada olid nurjunud, otsustas ta teisipäeva lõunal uuesti õnne proovida, hoolimata sellest, et poe valjuhääldist kõlas teade, et Bing Dwen Dweni mänguasjad on otsas, vahendab Bloomberg.

Järjekorras ootamiseks olid tal kaasas oma tool, toit ja õlu. Mehe sõnul soovib ta õetütrele osta vaid ühe Bing Dwen Dweni. «Eelistaksin selle aja veeta kodus ja teha seal mõned joogid, kuid lapsed nii tahavad seda maskotti,» ütles hiinlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles