Enefiti Greeni toodangu maht kasvas aastaga ligi 60 protsenti

BNS
Copy
Enefit.
Enefit. Foto: Lukas Balandis/

Enefit Green tootis jaanuaris 144,9 gigavatt-tundi elektrienergiat ehk 59,7 protsendi võrra rohkem eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Tootmistulemust mõjutas enim 73,3-protsendine tuuleenergia toodangu kasv Eesti ja Leedu tuuleparkides, milleks lõid eeldused jaanuaris valitsenud head tuuleolud, teatas Enefit börsile. Kokku toodeti tänavu jaanuaris tuuleparkides 127 gigavatt-tundi elektrit.

Kuu keskmine mõõdetud tuulekiirus Eesti ja Leedu tuuleparkides oli vastavalt 8,6 ja 8,5 meetrit sekundis, jaanuaris 2021 olid mõõdetud keskmised tuulekiirused vastavalt 6,8 a 6 meetrit sekundis.

«Kõige rohkem mõjutavad tuulest elektri tootmist ilmastikuolud, aga ka tuulikute töökindlus. Nii Eestis kui ka Leedus põhjustas miinus- ja plusskraadide vaheldumine jäätumist, mis pärssis mõnevõrra tuulikute tööd. Sellele vaatamata tootsid kõik pargid oluliselt rohkem elektrit kui mullu,» selgitas Enefit Greeni juhatuse liige ja tootmisvaldkonna juht Innar Kaasik pressiteates.

Kaasiku sõnul kinnitab jaanuarikuine toodang, et Eesti tuuleolud soosivad tuulest elektri tootmist.

«Kuigi päevade ja ka kuude võrdluses võivad ilmastik ja ka tuulikute töökindlus varieeruda, siis pikemas perspektiivis on tuulest energia tootmine hästi prognoositav. Nutika varahalduse süsteemi kaudu suudame tuulikute rikkeid ennetada ning häid tuuleolusid tootmiseks maksimaalselt ära kasutada,» kinnitas ta.

Enefiti soojusenergia toodang kasvas tänavu jaanuaris aastataguse perioodiga võrreldes 5,6 protsendi võrra 61,5 gigavatt-tunnini ning päikesest tootis Enefit jaanuaris elektrit 430 megavatt-tundi, 135 protsenti enam kui aasta varem. Koostootmisjaamde toodang kasvas samal ajal aga vaid 1,9 protsenti, ulatudes 17,6 gigavatt-tunnini.

Pelletitoodang kasvas 4,6 protsendi võrra 12 700 tonnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles