Tuumaenergia töörühma lõpparuanne võib saada avalikuks 2024. aastal (6)

BNS
Copy
tuumajaam.
tuumajaam. Foto: Jean-Philippe Ksiazek/Scanpix Baltics

Keskkonnaministeeriumi kantsler ja valitsuse tuumaenergia töörühma juht Meelis Münt ütles teisipäeval tuumaenergia konverentsil, et töörühma lõpparuanne valmib tõenäoliselt 2023. aasta lõpuks ning avaldatakse hiljemalt 2024. aasta juuniks, peale selle heaks kiitmist Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) poolt.

Kantsler lisas samas, et lõppenud aasta sügisel hüppeliselt kasvama hakanud energiahindade valguses on tekkinud poliitline tahe lõpparuande avaldamiseks varem. Töörühmal on kavas valitsusele esitada ettepanekud, kas ja mis tingimustel on võimalik aruande avaldamist ette poole tuua, veebruari jooksul.

«Kindlasti see vajab teatavaid ressursse, see vajab teatavaid võimekusi, just avalikus sektoris, ja kui need on olemas, siis me leiame, et mõned kuud on kindlasti võimalik seda tööd varasemaks tuua,» ütles Münt. Peale aruande avaldamist on võimalik valitsusel aruanne kinnitada, misjärel liigub see edasi riigikokku, kes peaks Mündi sõnul tegema otsuse, kas minna tuumaenergia arendamise programmiga edasi.

«Kui valitsus on eriti ambitsioonikas, siis loomulikult on alati võimalik juba varasemalt hakata mõtlema selle peale, et milline on väikereaktori õigusraamistik, hakata välja töötama kohandatud tuumaseadust, hakata mõtlema, kes võiks olla regulaator, hakata ettevalmistustõid tegema. Eks see muidugi veelgi rohkem kiirendaks vajalikke ettevalmistustöid,» lisas kantsler.

Esimese vahearuande esitab töörühm valitsusele juba 2022. aasta sügiseks, märkis Münt. Põhiteemad, mida valitsus sügiseks ootab, puudutavad energiajulgeolekut, ülevaadet olemasolevatest või arendamisel tehnoloogiatest, tuumaprogrammi astunud riigi rahvusvahelistest kohustustest, avaliku ja erasektori koostöövõimalustest ning tuumajäätmete käitlemise küsimusest.

Tuumaelektrijaama ja kasutatud tuumkütuse löppladustuspaiga potentsiaalsete asukohtade eelanalüüs peaks valmimine 2023. aasta esimeses kvartalis, vaheülevaade tänavu septembris. Lisaks tegeletakse sel aastal julgeoleku ja hädaolukordadeks valmisoleku analüüsiga, mis peaks valmima detsembriks, ja tööstussektori tuumaalase võimekuse kaardistusega, mida on oodata novembriks.

Veebruaris viib Kantar Emor läbi ka meelsusuuringu tuumaenergia valdkonna teadlikuse ning tuumaenergia kasutuselevötu valmisolek teemal. Tulemused avaldatakse eelduslikult märtsis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles