Riigikogu majanduskomisjon arutab teisipäeval tuuleparkide rajamist (1)

BNS
Copy
Tuulepark
Tuulepark Foto: Phil Noble

Riigikogu majanduskomisjoni teisipäevasel avalikul istungil käsitletakse tuuleparkide rajamisega seotud küsimusi, mis on seotud menetluses oleva ehitusseadustiku eelnõuga ja millega võimaldatakse riigil valmistada ette merre ehitamise hoonestuslubasid, et esitada need hoonestusload avalikule enampakkumisele või valikpakkumisele.

Majanduskomisjoni esimees Kristen Michal ütles, et komisjon soovib avalikul istungil koos huvigruppidega saada ülevaadet tuulenergia sektori kohaliku kasu regulatsiooni ehk tuulikutasu väljatöötamise seisust, tutvuda eelnõule esitatud viimaste ettepanekutega ja saada ülevaadet mereala planeeringu seisust.

Majanduskomisjoni liige Annely Akkermann selgitas, et tuuleparkide rajamisega on üles kerkinud mitmed probleemid ja kaasnenud kohalike elanike vastasseis. «Komisjon soovib avaliku arutelu käigus leida lahendus, kuidas lepitada kogukondi seoses tuuleparkide rajamisega, selgitada tuuleenergia sektori kohaliku kasu tuulikutasu kehtestamise kaudu ja anda ülevaade mereala planeeringu seisust,» ütles Akkermann.

Ta lisas, et tehtud majanduslike andmete võrdluse kohaselt on tuulest energia tootmine praeguseks odavam kui ükskõik millisest muust energiaallikast. Maa- ja meretuuleenergia tootmise potentsiaal Eestis kokku on oluliselt suurem kui riigi energiavajadus.

Teisipäevase arutuse aluseks oleva ehitusseadustiku ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga tehakse muudatusi ka ehitusseadustikus ohutuse põhimõtte, ehitusloa andmisest keeldumise, ehitusloa kehtetuks tunnistamise ja kasutusloa andmise keeldumise regulatsioonis.

Täpsustatakse ka hoonestusloa algatamise ja andmise regulatsiooni ning täiendatakse seadust ehitusloa saamise ja konkreetse ehitustegevuse alustamise tähtaegade osas.

Praegu on hoonestusloaga seonduvad sätted erinevates seadustes ja raskemini arusaadavad nende ettevõtjate jaoks, kes on huvitatud avaliku veekogu koormamisest kaldaga püsivalt ühendamata ehitisega.

Komisjoni istungile on kutsutud huvigruppide, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning rahandusministeeriumi esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles