Lääne-Euroopa riigid keelavad üksteise järel tibude purustamise

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tibu.
Tibu. Foto: Via Www.imago-images.de

Saksamaal on värskelt koorunud isaslindude tapmine keelatud alates 2022. aasta algusest. Nende eeskuju plaanib nüüd järgida ka Prantsusmaa, vahendab Der Spiegel.

Prantsusmaa soovib aasta lõpuks lõpetada isaste tibude massilise tapmise munakanade kasvatamisel. Põllumajandusministeeriumi teatel peaksid farmerid juuniks tõestama, et nad töötavad uue keelu rakendamise nimel. Seda plaani on kavas rakendada näiteks tehnoloogia abil, mis tunneb ära munas oleva tibu soo. Sel viisil saaksid loomapidajad vältida isaste tibude koorumist.

Viimase arvestuse kohaselt tapetakse Prantsusmaal igal aastal umbes 50 miljonit isast tibu. Haudejaamade jaoks ei ole nad majanduslikult tasuvad, sest nad ei mune ja ei tooda nii palju liha. Enne keelustamist tapeti Saksamaal aastas rutiinselt üle 40 miljoni isase tibu vahetult pärast koorumist. Alates selle aasta algusest on aga tibude massiline tapmine Saksamaal keelatud ning ka nemad tuginevad muna soolise tunnustamise süsteemile.

Siiski säilivad Prantsusmaal endiselt mõned erandid. Näiteks kui tibusid töödeldakse loomasöödaks või tapetakse teaduslikel eesmärkidel. Prantsusmaa põllumajandusministeeriumi hinnangul toob keeld põllumajandustootjatele kaasa lisakulusid umbes 59 kuni 69 senti 100 muna kohta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles