Leedukad jooksid nädalavahetusel Poola toidukauplustele tormi (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Poola odavpoodide keti Biedronka kauplus. Foto on illustratiivne.
Poola odavpoodide keti Biedronka kauplus. Foto on illustratiivne. Foto: Scanpix/ Michal Fludra/Zumapress

Poolas hakkas veebruarist toiduainetele kehtima käibemaksuvabastus ning juba esimesel nädalavahetusel ummistas Leedust pärit ostjate tulv piiriäärsed kauplused, edastab Leedu telekanal LNK.

Poolasse osturetkele sõitnud leedukad tunnistasid, et ei ole varem midagi sellist näinud. Leedust pärit inimesed jooksid Poola kauplustele tormi ning järjekorras tuli seista tunde.

Poola langetas veebruarist toidukaupade, gaasi ning väetiste käibemaksu. Nagu kirjutab Notes From Poland, püüab riik ohjeldada kiiret ning juba viimase kahe aastakümne kõrgeimal tasemal olevat inflatsiooni ning selle mõjusid pehmendada.

Veebruarist rakendunud meetmed peaksid riigieelarvest viima 3,3–3,4 miljardit eurot. Novembris langetas Poola kütuste, gaasi ning elektri käibemaksu. 

«Vaadake numbrimärke. Siin ongi ainult leedukad. Kõik kauplused on rahvast täis,» tõdes telekanalile üks Leedust pärit mees.

«Ainult leedukad ongi ümberringi, selline tunne nagu oleks Vilniuses,» rääkis teine.

Järjekorrad olid ka tanklates. «Bensiiniliiter maksab 1,14 eurot, aga meil 1,5 eurot. Liitri saab 40 senti odavamalt,» tõdes üks järjekorras seisja. Leedukad ei täida mootorikütusega mitte ainult auto bensiinipaagi, vaid ka kanistrid. Tankla töötaja tõdes, et kütus on Poolas väga odav ning paljud sõidavad kohale piiriäärsetelt aladel.

Poolas elavate leedukate sõnul ei ole aga elu sugugi nii roosiline ning hinnad on kerkinud ka neil.

Enne pandeemia puhkemist kulutasid leedukad Poolas 360 miljonit eurot aastas. Eelmisel aastal oli see summa vaid 65 miljonit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles