Kuld ei lasknud end mõjutada kõikuvatest aktsiatest ega bitcoin'ist

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kullakangid
Kullakangid Foto: Reuters/ScanPix

Kuld on olnud viimastel nädalatel väga stabiilne.

Kuigi tavaliselt reageerib kulla hind USA valitsuse 10-aastase võlakirja tootlusele ja USA dollari indeksile, püsis väärismetalli hind kõrgemal 1800 dollari peal untsist.

Aktsiate ja bitcoin'i hinnad kõikusid samal ajal pööraselt.

Kuigi investoreid häirivad makromajanduslikud tarneahela probleemid, kasvav inflatsioon ja pandeemiarinde teated, märkisid Bank of America strateegid kulla puhul sinna üllatavalt stabiilset raha sissevoolu. Pank prognoosib, et tänavu peaks kuld maksma keskmiselt 1925 dollarit untsist.

UBS tõi kulla vastupidavuse põhjuseks välja kombinatsiooni investorite poolt portfelliriski vähendamiseks suuremat kulla nõudlust ja kahte vastandlikku uskumust. Kuld meeldib nii neile, kes arvavad, et USA keskpank on intressimäära tõstmisega tukkuma jäänud, kui ka neile, kes kardavad, et keskpank reageerib liiga jõuliselt ja lööb majanduskasvul jalad alt.

UBSi strateegid usuvad, et 2022. aasta teisel poolaastal langeb kuld 1650–1700 dollarini. Põhjuseks on meelestatuse paranemine seoses pandeemia taandumise ja inflatsiooni aeglustumisega.

Et kuld liiguks kõrgemale 1800 dollarist, peaks investorid kaotama usaldust keskpanga rahapoliitika karmistamise plaani kohta, ütles Briti aktsiakauplemise platvormi AJ Belli investeerimisdirektor Russ Mould CNBCile.

Selleks peaks majandus langema ning panema keskpanka valima üleilmse võlaturu stabiilsuse ja kõrgemate intressitasemete vahel, mistõttu hoopis langetataks intressitaset ja suurendatakse rahatrükki, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles