Swedbank: viimati kallines toit nii palju 2007. aastal

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. Foto: Erakogu

Kuigi elektri ja gaasi hinnad kuuga odavnesid, kallines oluliselt toit. Nii kiiret toiduainete hindade kasvu nägime viimati 2007. aasta oktoobris, tõdes Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik statistikaameti avaldatud jaanuarikuist tarbihinnaindeksi muutust kommenteerides. 

Statistikaameti andmetel tõusis kaupade ja teenuste hinnamuutust peegeldav tarbijahinnaindeks jaanuaris aastatagusega võrreldes  11,3 protsenti. 

Umbes pool 11-protsendilisest hinnatõusust tuli energia kallinemisest. Mootorikütuste hinnad tõusid aastaga veerandi võrra. Elektri ja kütte hinnad kerkisid poole võrra. Elektri ja gaasi aastane hindade muutus oli jaanuaris Elmiku sõnul oluliselt väiksem kui detsembris, sest valitsus alandas võrgutasusid ja kehtestas hinnalae ning elektri börsihind alanes.

Toiduainete hinnatõus oli aga Elmiku sõnul oodatust kiirem. Toit kallines jaanuaris aastataguse ajaga võrreldes 9 protsendi võrra. Toiduainete hinnatõusu vedasid köögiviljad ja kala.

Väga kiire hinnatõus jätkub

Lähikuudel väga kiire hinnatõus Elmiku kinnitusel jätkub. «Veebruaris kallinevad küte ja kütused. Elektri ja gaasi hinnad püsivad kõrgel tasemel,» loetles Elmik.

Veebruar on tavaliselt aasta kõige külmem kuu, nii et nõudlus energia järele püsib Elmiku sõnul tugev. Hinnatõus võib tema sõnul hakata rahunema suvekuudel.

Inimete ostujõud väheneb. Sest kuigi palgakasv Elmiku sõnul järgmistel kuudel kiireneb,  jääb see hinnatõusule siiski alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles