Tuludeklaratsioonide esitamine algab järgmisel nädalal, mida peab teadma? (5)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy

Järgmisel teisipäeval algab maksu- ja tolliametis füüsiliste isikute möödunud aasta tuludeklaratsioonide vastuvõtmine, raha tagasimaksmist alustatakse kümme päeva hiljem.

Tänavune füüsiliste isikute tulude deklareerimise periood kestab 15. veebruarist 2. maini. «Esimesel paaril päeval on taas oodata järjekordi nii teenindussaalides kui ka e-kanalites, mistõttu on mõistlik deklareerimist paari päeva võrra edasi lükata ja mitte teha seda kohe esimesel päeval,» soovitas MTA füüsiliste isikute tulude ja maksustamise teenusejuht Annika Oja. «Kel vähegi võimalik soovitame esitada deklaratsioon elektrooniliselt.»

Pangalink enam ei toimi

Sel aastal ei saa MTA e-teenidusse pangalingi kaudu. Siseneda saab ID-kaardi, Smart-ID või Mobiil-ID abil. Internetipanga kaudu saab küll minna tuludeklaratsiooni täitma, kuid MTA lehele tulles tuleb end uuesti autentida.

Eeldatavat tulumaksukohustust on võimalik näha e-maksuametis ka enne 15. veebruar «Minu sissetulekute» rakenduses.

«Kui keegi peab tulema büroosse, siis soovitame seda teha alles märtsikuus,» ütles Oja. «Järjekorda tuleb oodata õues, seda just koroona tõttu. Ruumi sisenedes peab mask olema ees. Kaasa tuleb võtta ID-kaart, meenutada oma ID-kaardi paroole ja vajadusel võtta ka prillid.»

Tagastamine algab 25. veebruarist

E-deklaratsioonide alusel algab enammakstud tulumaksu tagastamine 25. veebruarist. Paberdeklaratsioonide alusel alustatakse tagasimakseid 18. märtsist.

Esimesel paaril päeval on taas oodata järjekordi nii teenindussaalides kui ka e-kanalites, mistõttu on mõistlik deklareerimist paari päeva võrra edasi lükata ja mitte teha seda kohe esimesel päeval.

Annika Oja

«Tulumaksu tagastamise aeg ei sõltu sellest, mis hetkel on deklaratsioon esitatud,» kinnitas Oja. «See ei tähenda, et esimesel päeval esitanu saab ka raha esimesena tagasi. Võtke seda rahulikult.»

Maksuamet tagastab enammakstud tulumaksu kahe nädala jooksul eeldusel, et deklaratsioon ei vaja täiendavat kontrolli. Nii tulumaksu tagasimaksmise kui ka juurde maksmise viimane tähtaeg on 3. oktoober.

Eeltäidetud andmeid on palju ja Oja soovitab kõik need üle kontrollida ja täiendada.

Lisada tuleb tulu, mida eeltäidetud deklaratsioonil ei ole: üüritulu, ümbrikupalk ja välisriigist saadud tulu, samuti kinnisvaratehingud. Kui eeltäidetud andmetesse on sattunud kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleb see inimesel endal kustutada. Muudel juhtudel tuleb lisada kinnisvara soetusmaksumus ning kinnisvara võõrandamisega seotud kulud.

Kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb see ise sisestada.

Tagastamisele kuuluva tulumaksu saab annetada. Valida saab heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Annetuste puhul tuleb arvestada, et kui hiljem selgub, et tulumaksu on vaja hoopis juurde maksta, siis annetatud raha tagasi ei saa.

FIEst põllumehe tulumaksuvabastus suurenes

Võrreldes varasemaga võidavad tänavu kõige rohkem FIEd, kelle omakasvatatud põllumajandussaaduste tulumaksuvabastus suurenes 5000 euroni, ütles MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. Sinna alla lähevad nii omakasvatatud kui ka töödeldud tooted.

Teise ja kolmanda samba pensionide väljamaksetelt võeti tulumaks maha juba väljamaksmise hetkel, mistõttu nendega ei pea tuludeklaratsioonis enam midagi tegema.

Kui kõik saadud tulu ei ole maksustatud, peab inimene selle ise märkima.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi

Kuna kolmanda samba sissemaksete tegemine on aktiviseerunud, siis tuleb tähele panna, et tulumaksuvabastust saab ainult sissemaksetelt, mis ei ületa 15% sissetulekutest ning on tehtud iseenda kontole. Lapse kontole tehtud kolmanda samba sissemakse eest lapsevanem maksuvabastust ei saa, kinnitas Liivamägi. Kui laps kannab omateenitud tulu kolmandasse sambasse, saab laps kasutada tulumaksuvabastust sellelt summalt

Investeerimiskonto kasutajatel tuleb deklareerida nii sisse-ja väljamaksed. Kui neid ei deklareeri, siis võib tekkida maksukohustus, märkis Liivamägi. Kui see siiski peaks ununema, saab andmeid parandada kolm aastat tagasiulatuvalt. Kui kahjum kandub edasi automaatselt, kuid kui tehinguid tehtud pole, siis tuleb seda kinnitada.

Liivamägi sõnul kipuvad ununema ka tulud välisriikidest, sest see info ei ole eeltäidetud. Vahet tuleb teha tuludelt, millelt on juba tulumaks kinni peetud ja millelt ei ole - nende jaoks on deklaratsioonil eraldi read.

Krüptokasum läheb maksustamisele

Krüptovara on nagu vara ikka ja kasumilt tahab riik tulumaksu. Seal ei saa maksustamist edasi lükata, kahjumit ei võeta arvesse: kõik kasumlikud tehingud kuuluvad maksustamisele ja kahjumlikud tehingud arvesse ei lähe, rääkis Liivamägi. See tähendab, et inimene ei saa ühe tehingu kasumist maha arvata teiste tehingute kahjumit.

Need vanemad, kes said viimases kvartalis sünnitus-, lapsendamis- või koondamishüvitist, võib selle maksuvaba tulu hajutamiseks jagada kalendrikuudele ning 2022. aastale jääva osa deklareerida 2022. aasta tuludeklaratsioonis, mis esitatakse 2023. aastal.

«Kui kõik saadud tulu ei ole maksustatud, peab inimene selle ise märkima,» toonitas Liivamägi. «Kui selline tegevus on püsiv ja kasumile suunatud, siis on see ettevõtlus, selleks on eraldi E-vorm ka neile, kes ei ole end FIE-ks vormistanud.»

Liivamägi soovitas neil, kes ettevõtlust rohkem teevad, kasutada ettevõtluskonto lahendust, kus juba kontole laekumisel arvestatakse maksud ära ja hiljem pole vaja nendega tegeleda. Seda kontot saab teha LHVs.

Need, kelle aastane tulu pole üle 6000 euro, ei pea üldse deklareerima. Kui neilt on aga siiski tulumaksu kinni peetud, tuleks selle tagasisaamiseks esitada deklaratsioon.

Samuti tuleb kahjude arvesse võtmiseks esitada deklareeratsioon. Kes maksusoodustusi ei taha kasutada, ei pea ka deklaratsiooni esitama. Kui alaealise lapse eest on vaja deklaratsioon esitada, saab seda teha lapsevanem. FIE, kes ei ole tulu teeninud, peab esitama 0 deklaratsiooni.

Pane tähele:

Maksuvaba tulu saab aastas kasutada kuni 6000 eurot. Aastatulu kasvades 14 400 eurolt 25 200 euroni väheneb maksuvaba tulu vastavalt valemile 6000 – 6000 ÷ 10 800 × (tulu summa – 14 400).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles