Küttelahendus on kodu ostjatele nüüd kõige tähtsam

PM Majandus
Copy
Päikesepaneelid kortermaja katusel.
Päikesepaneelid kortermaja katusel. Foto: Elmo Riig

Kõrgete energiahindade valguses otsivad inimesed järjest enam kinnisvara, mille peamiseks kriteeriumiks on kõrge energiaklass ning efektiivne küttelahendus. Millistest lahendustest tasuks uue olukorra valguses hoiduda ning millise kasuks otsustada, rääkis Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Järjest enam tehakse kinnisvara soetamisel otsuseid konkreetse küttelahenduse või energiaklassi põhjal. «Kui varasemalt uuriti ostjalt neid küsimusi lihtsalt informatsiooni mõttes, siis nüüd langetatakse selle info pealt ostuotsus. Mida väiksemad on energia- ja kõrvalkulud, seda soositum konkreetne kinnisvara hetkel turul on,» kinnitas Rebane.

«Täna oleme jõudnud olukorda, kus hästi soojustatud ja läbimõeldud küttelahendusega eramajas elada on odavam, sest korteriga kaasnevad kõrvalkulud on muutunud väga palju suuremaks,» märkis Rebane.

Ehkki seni on korteris elamist peetud eramajast odavamaks, on need rollid energiakriisi valguses mõneti vahetunud. «Täna oleme jõudnud olukorda, kus hästi soojustatud ja läbimõeldud küttelahendusega eramajas elada on odavam, sest korteriga kaasnevad kõrvalkulud on muutunud väga palju suuremaks,» märkis Rebane.

Energiakriisid on Rebase sõnul toonud kaasa ka investeeringud energiasäästlikkuse suunal. «Ka finantseerimine läheb tugevalt ja järjest enam rohelisemas suunas, mis tähendab, et A- ja B-energiaklassiga kinnisvara saab ka pangalt soodsamad tingimused,» näitlikustas ta.

Samuti on oma elamise energiasõbralikumaks muutmine liikunud proportsionaalsemalt odavamaks kui varasematel aastatel. «Lisaks riigile hakkavad ka pangad seda võimalust järjest väiksema intressiga finantseerima, sest see on nii kliendi kui panga jaoks kasulik, kuna puudutab ühest küljest nii kliendi igakuist rahakotti kui ka kinnisvara väärtuste hinna tõusu,» selgitas Rebane.

Maaküte ja päikesepaneelid

Energiasäästlikest küttelahendustest tõi Rebane välja näiteks maakütte või päikesepaneelid. «Need on kindlasti kõige paremad ja kättesaadavamad lahendused energiasäästliku elumaja või kortermaja valikul,» kinnitas ta.

Rebane rääkis, et kui veel kaks aastat tagasi oli maakütte ja õhk-vesi soojuspumba investeeringu hinnavahe umbes 1000 eurot, siis tänasel päeval on näha, et see investeering tasub end ühe aastaga ära, seda siis maakütte kasuks.

«Seega on küttelahenduse tasuvusaeg oluliselt lühemaks muutunud,» märkis Rebane. Kindlasti tasub tema sõnul vältida aga elektriradiaatoreid, mis praegustes tingimustes on kõige kulukam küttelahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles