Uuring paljastab, miks oleks hea oma kolleegi palka teada (7)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Õiglane töötasu.
Õiglane töötasu. Foto: Towfiqu barbhuiya/ Unsplash

Kuigi ettevõtetes on kombeks inimeste palgaandmeid saladuses hoida ning ka töötajatelt eeldatakse sellel teemal vaikimist, siis võib kolleegide palganumbri teadmine hoopis kasuks tulla, selgub värskest uuringust.

Utah ülikooli uuringus võrreldi 14 aasta jooksul töötajate palku ning jõuti järeldusele, et läbipaistvusel on võtmeroll nii selles, kas naistele ja meestele makstakse samaväärset palka, kui ka selles, et sama ettevõtte või tööstusala sarnase töö tegijatele makstakse  samaväärset palka.

Uuringust selgus, et läbipaistvates organisatsioonides vähenes sooline palgalõhe  palgaandmeid saladuses hoidvatega võrreldes 45 protsenti. Samade tööülesannetega töötajate palgavahe kukkus pärast palgaandmete läbipaistvaks muutmist 20 protsenti, vahendab USA populaarne investorite kanal CNBC.

Uuringus toonitatakse, et töö tasustamise põhimõtete läbipaistvus teeb tööandjate jaoks töötajate ebaõiglase tasustamise väga keeruliseks.

Sel nädalal sai BNP Paribase töötaja kaks miljonit naela kompensatsiooniks soolise diskrimineerimise eest, kui oli avastanud, et talle maksti sama töö eest meeskolleegist 85 protsenti vähem.

«Meie tulemused näitavad, et läbipaistval palgapoliitikal on suur majanduslik mõju palga ebavõrdsuse vähendamisel,» mägitakse uuringus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles