Greta Thunberg avaldas meelt kaevandusprojekti vastu Lapimaal (5)

Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg (paremal) Kallaki kaevanduse vastu meelt avaldamas.
Kliimaaktivist Greta Thunberg (paremal) Kallaki kaevanduse vastu meelt avaldamas. Foto: Scanpix/EPA

Rootsi keskkonnaaktivist Greta Thunberg ja saami aktivistid avaldasid laupäeval meelt rauamaagi kaevanduse vastu riigi põhjaosas.

Valitsus peaks järgmisel kuul otsustama, kas kiita heaks ÜK firma Beowulf kaevandusprojekt, mis on lubanud luua 250–300 uut töökohta.

Saamid, keda Rootsis elab hinnanguliselt kuni 40 000, väidavad, et kava takistab nende põhjapõdrakasvatust, küttimist ja kalastamist ning rikub nende maa loodust.

«Me usume, et kliima, keskkond, puhas õhk, vesi, põhjapõtrade kasvatamine, põliselanike õigused, inimkonna tulevik peaksid olema prioriteediks ühe ettevõtte lühiajalise kasumi asemel,» ütles Thunberg ingliskeelses videopöördumises.

«Rootsi valitsus peab lõpetama Lapimaa koloniseerimise,» lisas ta.

Võimaliku Kallaki kaevanduse lähistel asuva Jåhkågasska küla elanik Stina Lanta ütles, et on mures.

«Kaevandusel oleks jääv negatiivne mõju meie karjamaadele,» ütles ta.

Viimase viie aasta jooksul on Soome, Norra ja Rootsi tegutsenud selles suunas, et leevendada põliselanike vastu astutud ebaõiglasi samme, luues tõe- ja lepituskomisjone ja tagastades varastatud saami ajaloolisi esemeid.

Saamid väidavad, et nende õigusi ei tunnustata siiamaani. Sealjuures viitavad nad oma maavaraderikka maa lubamisele rahvusvahelistele kaevandusfirmadele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles