ÜLEVAADE ⟩ Kliimasurve pigistab; millistest allikatest eurooplased oma elektri saavad? (3)

Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Rohan Makhecha/ Unsplash

Riikide pingutused kliimamuutustega hakkama saada suurendavad lõpptarbijate nõudlust elektri järele, olgu need eraisikud, transpordiettevõtted või tööstus. Ning nõudlus taastuvatest allikatest elektri järele kasvab üha suuremaks.

Nii kirjutab Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) oma jaanuarikuises ülevaates, et kliimamuutustega võitluses suureneb järsult energianõudlus ning seda energiat on vaja saada taastuvatest allikatest. «See toob kaasa üleilmse energiasüsteemi täieliku muutuse,» tõdeb IEA.

Agentuur märgib, et kuigi elektritootjad on huvitatud oma varade kaistmisest ning tarbijatele kindla jätkusuutliku teenuse pakkumisest, siis ei suudeta kliimamuutustega hakkama saamise tegelikke kulusid ette kujutada. Muutuste sotsiaalmajanduslikud mõjud on üüratud ning muutused  puudutavad valusalt kõige haavatavamaid ühiskonnagruppe.

Igatahes tuleb riikidel ette võtta suuri, drastilisi ja valusaid muutusi.  Milline on olukord praegu, millistest allikatest pärit elektrit Euroopa riigid kasutavad, sellest saab ülevaate alljärgnevalt graafikult. Selguse huvides on Eesti põlevkivi graafikul sama värvi samaväärse fossiilse kivisöega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles