Maksuamet selgitab: kuidas tasuda krüptorahalt maksud? (9)

PM Majandus
Copy
Bitcoin.
Bitcoin. Foto: Pierre Borthiry/ Unsplash

Saabumas on tuludeklaratsioonide esitamise aeg, mistõttu tuletab maksu- ja tolliamet meelde, kuidas deklareerida krüptoraha või NFTdega teenitud tulu ning tasuda maksud.

Lühidalt öeldes tekib füüsilisel isikul maksukohustus kolmel juhul: konverteerides krüptoraha tavavaluuta vastu, vahetades krüptoraha mõne muu krüptoraha vastu või kasutades krüptoraha kaupade või teenuste eest tasumiseks, saades seeläbi tulu.

Oluline on seejuures silmas pidada, et krüptoraha puhul tuleb igat tehingut hinnata eraldiseisvalt, kuna maksustatakse ainult neid tehinguid, millelt on teenitud tulu ehk on saadud kasu. Põhjus seisneb selles, et tulumaksuseadus käsitleb krüptoraha kui vara, mistõttu ei saa arvesse võtta kahjumlikke tehinguid, nagu seda tehakse väärtpaberite maksustamisel.

Kasu arvestatakse krüptoraha soetamismaksumuse ja müügihinna vahena. Näiteks, kui isik ostis ühe bitcoin'i hinnaga 18 000 eurot ja müüs hinnaga 10 000 eurot, siis ta ei pea tehingut deklareerima, sest ta ei teeninud sellelt tulu (10 000 – 18 000). Kui aga olukord on vastupidine ehk isik ostis ühe bitcoin'i hinnaga 10 000 eurot ja müüs selle hinnaga 18 000 eurot, siis tuleb saadud tulu 8000 eurot (18 000 – 10 000) deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsioonil tabelis 6.3 või 8.3 kasuna muu vara võõrandamisest ning tasuda 20-protsendiline tulumaks.

Krüptoraha soetamismaksumus ja müügihind tuleb ümber arvutada eurodesse, arvestades tulu saamise või kulu tegemise kuupäeval kehtinud krüptoraha vahetuskurssi. Kui tehing on tehtud turutingimustel, siis on võimalik kasutada tehingu toimumise keskkonna (näiteks Coinbase’i) vahetuskurssi.

Vahetades ühe krüptoraha teise vastu, tuleb samuti jälgida turuhinda ja teenitud tulu ehk kasumit.

Toome näiteks olukorra, kus isik soetas kaks litecoin'i 260 euro väärtuses, mille ta vahetas mõne kuu möödudes 0,2 etherum'i vastu. Vahetustehingu tegemise hetkel oli kahe litecoin'i turuhind tõusnud 500 eurole. Seega sai isik vahetustehingust kasu 240 eurot (ehk 500 - 260), mis tuleb deklareerida ning sellelt tuleb tasuda tulumaks.

Tasudes krüptorahaga kaupade või teenuste eest, tuleb arvutada välja teenitud tulu ehk saadud kauba või teenuse ja kasutatud krüptoraha ostuhinna vahe. Näiteks olukorras, kus isikul oli üks bitcoin, mille ta soetas 2017. aasta juunis 2500 euro eest ning kasutas seda 2020. aasta detsembris uue auto ostmiseks, mil bitcoin'i turuhind oli 30 000 eurot, sai isik auto soetamistehinguga 27 500 eurot (30 000 – 2500) tulu. Saadud tulu peab isik deklareerima ja tasuma sellelt tulumaksu. Sama arvestusmeetod kehtib ka muude kaupade ja teenuste (nt toidukaubad, tehnika, iluteenus jne) soetamisel.

Oluline on märkida, et juba eelnevalt maksustatud krüptorahas saadud tulu (näiteks töötasu, dividend, juhatuse liikme tasu) konverteerimine tavavaluutasse või selle kasutamine erinevate kaupade või teenuste ostmiseks, enam täiendavat maksukohustust kaasa ei too. Näiteks, kui isiku krüptoraha elektroonsesse rahakotti laekub OÜ-lt X veebruarikuu töötasu 0,05 bitcoin'i, mis on ettevõtte poolt deklareeritud ning millelt on turuhinna alusel tasutud juba tööjõumaksud. Kui isik kasutas tema rahakotti laekunud töötasu summas 0,05 bitcoin'i erinevate kaupade ja teenuste soetamiseks, siis puudub tal edasine deklareerimiskohustus. Kui isik aga otsustab krüptoraha edasi investeerida, siis iga järgmine kasumlik krüptorahaga tehtud tehing toob kaasa tulumaksukohustust.

Krüptoraha kavendamine

Kui füüsiline isik tegeleb krüptoraha kaevandamisega, siis tuleb tulu deklareerida ettevõtlustuluna. Krüptoraha kaevandamine on ettevõtlus ja maksustamisel koheldud võrdselt kauba tootmisega. Maksukohustus tekib kaevandatud krüptoraha võõrandamise ehk müügi või vahetamise hetkel saadud kasust. Püsivalt kaevandamisega tegelev füüsiline isik peab end registreerima äriregistris ja tegutsema füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) või äriühingu kaudu. Registreeritud FIE saab ettevõtlustulust maha arvata ning deklareerida ka ettevõtlustulu saamiseks tehtud kulud, näiteks seadmed, elektrikulu jm. Füüsiline isik kaevandamistulu saamiseks tehtud kulusid maha arvata ei saa.

Krüptoraha kasutatakse ka stake’imiseks ehk panustamiseks. Panustades krüptoraha plokiahela töösse, lukustatakse sisuliselt oma varad ja selle eest saadakse vastu tasu. Maksu- ja tolliamet näeb seda kui krüptoraha laenamist. Kui füüsiline isik saab stake’imise ehk panustamise tulemusel tulu, tihti nimetatakse seda ka preemiaks, siis on see sisuliselt intress krüptoraha laenamisest ja füüsilisel isikul tuleb saadud intress ise deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 5.1 II osas või 8.1. Intressitulu kuulub deklareerimisele selle saamise aastal vastaval füüsilise isiku tuludeklaratsioonil.

NFT

Kõneainet pakub ka krüptovara NFT (inglise keeles non-fungible token). NFTsid seostatakse tihti näiteks digitaalse kunstiga. NFT maksustamisel tuleb lähtuda tehingu sisust nii looja kui ka ostja vaatest. Kui füüsiline isik ostab ja müüb NFT selleks, et teenida tulu, siis kuulub NFT võõrandamisest saadud kasu deklareerimisele vara võõrandamisena. Kui füüsilisest isikust NFT looja saab oma NFT edasimüügilt igakord tasu, siis on tegemist autoritasuga. Autoritasu kuulub deklareerimisele füüsilise isiku tuludeklaratsioonis litsentsitasuna.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles