EL täitis 2020. aastal transpordis taastuvkütuste osakaalu eesmärgi

BNS
Copy
Elektribuss.
Elektribuss. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

2020. aastaks määras Euroopa Komisjon transpordisektoris taastuvatest allikatest toodetud kütuse osakaalu eesmärgiks 10 protsenti, mille Euroopa Liit (EL) Eurostati andmeil ka täitis.

Taastuvkütuste osakaal transpordisektoris oli 2020. aastal täpsemalt 10,2 protsenti, veel 2004. aastal oli see osakaal aga vaid 1,6 protsenti. Taastuvkütustena arvestatakse muu hulgas vedelaid biokütuseid, biometaani ja niinimetatud rohelist elektrit, teatas Eurostat.

Liikmesriikidest 12 ületasid eesmärki, neist ülekaalukalt enim Rootsi, kus transpordisektoris kasutatud kütustest moodustasid taastuvallikatest toodetud kütused koguni 31,9 protsenti. Rootsi märkimisväärselt kõrge näitaja johtub suurest kriteeriumitele vastavate biokütuste kasutamisest.

Järgnesid 13,4 protsendiga Soome ning 12,6 protsendiga Holland ja Luksemburg. Ka Eestis ületas näitaja eesmärki ja ka EL-i keskmist, ulatudes ligikaudu 12,4 protsendini.

Taastuvkütuste osakaal oli 2020. aastal madalaim Kreekas ja Leedus, vastavalt 5,3 ja 5,5 protsenti.

Võrreldes 2019. aastaga kasvas taastuvkütuste osakaal kõigis liikmesriikides peale Prantsusmaa, kus näitaja püsis samal, 9,2 protsendi tasemel, ja Soomes, kus näitaja langes 0,9 protsenti. Suurimat kasvu nähti Eestis, kus osakaal kasvas 5,9 protsenti. Järgnesid 4,9-protsendise kasvuga Luksemburg, 4,2-protsendise kasvuga Belgia ja 4,1-protsendise kasvuga Küpros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles