Saksa ekskantsler Schröder nimetati Gazpromi nõukogusse (4)

Copy
Saksamaa endine kantsleri Gerhard Schröder´.
Saksamaa endine kantsleri Gerhard Schröder´. Foto: Jens Schicke via www.imago-images.de

Vene riiklik gaasihiid Gazprom teatas reedel, et esitas Saksamaa endise kantsleri Gerhard Schröderi direktorite nõukogu liikme kandidaadiks, seda ajal, mil endist valitsusjuhti kritiseeritakse Ukrainat mõõgatäristamises süüdistamise eest.

 

Saksamaad aastatel 1998-2005 juhtinud Schröderil kujunes ametiajal välja lähedane suhe Vene presidendi Vladimir Putiniga. 77-aastane ekskantsler on Nord Stream AG aktsionäride komitee esimees ja Nord Stream 2 nõukogu esimees.

Gazpromi direktorite nõukogu üheteist kandidaadi üle hääletatakse 30. juunil aktsionäride üldkoosolekul Peterburis.

Schröderi seotus vastuolulise Nord Stream 2 gaasitoruga ja järjekindel Venemaa kaitsmine on Saksamaal vastuoluline, isegi tema enda Sotsiaaldemokraatlikus Parteis, mis juhib kantsler Olaf Scholzi uut võimukoalitsiooni. Scholzi juhtimisel on Saksamaa püüdnud leida Ukraina kriisile rahumeelset lahendust, kuid keeldunud liitlaste nördimuseks Ukrainale relvi saatmast.

Läinud nädalal ütles Schröder ühes taskuhäälingus, et tema arust pole Venemaal huvi Ukrainasse tungimise vastu.

«Ma väga loodan, et nad lõpetavad Ukrainas viimaks mõõgatäristamise… samuti Saksamaale näpuga näitamise, sest mõistlik keeldumine relvade saatmisest on vahel parim lahendus,» rääkis ta.

Kolmapäeval küsiti uuelt kantslerilt usutluses telekanalile ZDF, kas ta kuulab Schröderi nõu.

«Ma ei ole temalt nõu küsinud ja ta pole seda mulle ka andnud,» ütles Scholz. Küsimusele ekskantsleri sõnavõtu saadetava signaali kohta vastas ta: «Kui ma Saksamaa Liitvabariigi põhiseaduslikust korrast õigesti aru saan, siis on ainult üks kantsler. Ja see olen mina.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles