Läti kohus mõistis Margus Merima eurosanktsioonide rikkumises süüdi

BNS
Copy
BMA Eesti haru juht Margus Merima.
BMA Eesti haru juht Margus Merima. Foto: Sander Ilvest

Riia ringkonnakohus mõistis Baltic Media Alliance’i (BMA) kaasomaniku Oleg Solodovi ja BMA Eesti haru juhi Margus Merima süüdi Euroopa Liidu sanktsioonide rikkumises, määras neile trahvi ja käskis konfiskeerida üle kolme miljoni euro väärtuses BMA varasid.

 

BMA, mille tütarfirma on venekeelse PBK+ ja teiste kanalite edastaja Baltimaades, on silmitsi varade konfiskeerimisega summas 3 189 698 eurot.

BMA kaasomanikule Oleg Solodovile ja BMA Eesti haru juhile Margus Merimale määrati kummalegi 25 000 eurone trahv.

Lisaks määrati 25 000 eurone trahv Suurbritannias registreeritud firmale Baltic Media Alliance Ltd, mis on nüüdseks nimetatud ümber Renevo Mediaks.

Süüdimõistetud saavad otsuse Riia regionaalkohtus vaidlustada.

Prokuratuuri teatel rahastasid Solodov ja Merima EL-i poolt sanktsioneeritud isikut.

BNS-ile teadaolevalt sai neilt raha Vene oligarh ja president Vladimir Putini lähedane liitlane Juri Kovaltšuk, kes lisati EL-i ja USA sanktsiooninimekirja aastal 2014, seoses tema rolliga Venemaa agressioonis Ukraina vastu.

Aastal 2019 keelas Läti riiklik massimeedianõukogu (NEPLP) üheksa Kovaltšukile kuuluva venekeelse telekanali edastamise.

Kriminaalmenetluse käigus arestiti üle kolme miljoni euro väärtuses BMA varasid. Juurdlust juhtis enne selle prokuratuurile edastamist Läti riiklik julgeolekuteenistus. Ehkki algul vahistati rohkem isikuid, esitati süüdistus lõpuks ainult Solodovile ja Merimale.

4. veebruaril 2020 viisid Läti ja Eesti julgeolekuteenistused läbi samaaegse reidi BMA kontorites Riias ja Tallinnas ning konfiskeerisid suure hulga dokumente ja andmekandjaid.

Andmebaasi Firmas.lv andmeil registreeriti BMA mais 2007 ja selle omanikud on Vene kodanikud Aleksei Pljasunov ja Solodov.

BMA-l on mitu tütarfirmat: Pirmais Baltijas Kanāls (Pervõi Baltiiski Kanal, PBK), Baltijas Mediju Reklāma, Tem LV, Izdevniecības Nams Print Media, Ren TV Baltic ja Pirmais Baltijas Muzikālais Kanāls.

Läti julgeolekuteenistuse juurdluse järel hakkasid BMA finantstulemused järsult kahanema. Aastal 2019 oli firma käive 13,4 miljonit eurot ja kasum 1,3 miljonit eurot. Aastal 2020 oli käive 586 695 eurot ja kasum 73 508 eurot. Mullused tulemusi pole avaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles