Pank: elektriarve pole veel sundinud inimesi laenu võtma (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Hüppeliselt kasvanud elektriarved neelavad inimeste sääste
Hüppeliselt kasvanud elektriarved neelavad inimeste sääste Foto: Arvo Meeks

Samal ajal kui kiirlaenupakkuja Bondora teeb inimestele reklaami, et võtku nad tema käest elektriarve maksmiseks laenu, tõdevad pangad, et nende juures on elu rahulik.

Möödunud kuu elektri- ja soojaarvete peale läks paljudel eestimaalastel silme ees mustaks. Hinnad olid nii krõbedad, et seistes silmitsi kümnete tuhandete leibkondadega, kes seda summat maksta ei suudaks, asus riik leevendusmeetmeid otsima. Kardeti, et inimesed peavad minema pangalaenu võtma, selleks et oma elektriarve ära tasuda.

Sellepärast uurisime, kas energiahindade kasv on tõesti pankades väikelaenude laviini kaasa toonud. Swedbanki erakliendi väikefinantseerimise valdkonnajuht Reinhold Mutli kinnitas, et sellist asja ei ole.

«Klientide huvi väikelaenu vastu on püsinud jaanuaris tavapärasel tasemel. Näeme, et tarbimislaene võetakse mõistlikult ning laenamise kõrvalt ka kogutakse üha rohkem,» kinnitas Mutli. Tavapärane tase on tema sõnul 3,4 miljonit eurot kuus.

«Meie kliendid kasutavad väikelaenu peamiselt tehnika ja hooajaliste kaupade soetamiseks, hambaraviks, kodu või auto remondiks ning ootamatute kulutuste katmiseks. Täpset statistikat väikelaenu kasutusotstarbe kohta me hetkel ei kogu, mistõttu on keeruline hinnata, kas väikelaenu kasutatakse ka tavapärasest kõrgemate arvete tasumiseks» lisas Mutli.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles