Kümneid miljardeid dollareid käsutava Bill ja Melinda Gatesi abielu sai ametliku lõpu

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Bill and Melinda Gates teatasid oma abielu lahutamisest mullu mais.
Bill and Melinda Gates teatasid oma abielu lahutamisest mullu mais. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Sel esmaspäeval kinnitas kohtunik ametlikult Bill ja Melinda French Gatesi abielulahutuse, oma poolesaja miljardilist heategevusfondi üritavad nad järgmise kahe aasta jooksul koos juhtida.

Gatesid, kes kohtusid 1987. aastal Microsoftis ja abiellusid 1994. aastal, teatasid mais, et lahutavad oma 27 aastat kestnud abielu. French Gates esitas Washingtoni osariigis Kingi maakonnas abielulahutuse avalduse.

Paari lahutusleping sõlmiti lahuselulepingu alusel, mis pole avalik. Esmaspäeval esitatud kohtudokumentide kohaselt ei maksa kumbki abikaasa teisele elatist. Avalikult kättesaadavad dokumendid muid finantsandmeid ei sisalda, teatas CNN.

Bloombergi miljardäride indeksi järgi oli Gateside vara netoväärtus esmaspäeva seisuga umbes 152 miljardit dollarit, mis tähendab, et Bill Gatesi ja Melinda French Gatesi vara väärtus võib olla pärast lahutust kummalgi umbes 76 miljardit dollarit. Kohtudokumentide kohaselt ei kavatse French Gates oma nime muuta.

Kaks aastat kaasjuhtimist

Kui paar esimest korda lahutusest teatas, ütlesid nad, et jätkavad ühiselt oma heategevusorganisatsiooni Bill ja Melinda Gates Foundation, mille sihtkapital oli 2020. aasta lõpus ligikaudu 50 miljardit dollarit, juhtimist. Samas teatas sihtasutus eelmisel kuul, et organisatsioon kavandab kaheaastast prooviperioodi, et näha, kas paar suudab tõhusalt koostööd jätkata.

«Kui kumbki otsustab kahe aasta pärast, et nad ei saa jätkata koostööd kaasesimeestena, loobub French Gates kaasesimehe ja usaldusisiku kohast,» ütles tegevjuht Mark Suzman.

Kui see juhtub, jääb fond Bill Gatesi kontrolli alla ja ta ostab Melinda French Gatesi sisuliselt sihtasutusest välja, ütles Suzman. French Gates saaks Gatesilt «isiklikke ressursse» oma heategevusliku töö eest ja need oleksid «fondi sihtkapitalist täiesti eraldiseisvad».

Kahtlased suhted minevikust

Pärast esialgset lahutuse väljakuulutamist tabasid Bill Gatesi süüdistused küsitava käitumisega töökohal Microsofti algusaastatel. Gatesi pressiesindaja nimetas New York Timesile antud kommentaaris paljusid neist väidetest ebatõdedeks.

Gates astus 2020. aastal Microsofti direktorite nõukogust tagasi, kuna juhatus palkas advokaadibüroo, et uurida romantilist suhet, mis tal oli kaks aastakümmet varem Microsofti töötajaga, kirjutas Wall Street Journal mais.

Gatesi esindajad ei eitanud seda suhet, kuid ütlesid, et Billi juhatusest lahkumine pole sellega seotud. Pärast aruannet ütles praegune Microsofti tegevjuht Satya Nadella, et ettevõtte kultuur on sellest ajast peale muutunud, lisades: «Microsoft 2021 erineb oluliselt Microsoft 2000st.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles