Amazon teenis rekordilise tulu, Prime'i hind tõuseb

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Amazoni logistikakeskus Prantsusmaal.
Amazoni logistikakeskus Prantsusmaal. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Riviani osalus aitas samuti tõsta tehnoloogiakontserni kasumit, hoolimata palga- ja transpordikulude tõusust tulenevast takistusest.

Amazoni aktsia tõusis neljapäeval pärast kauplemistundide lõppu üle 14 protsendi, kuna ettevõte teatas oma populaarse Prime'i liikmemaksu 17-protsendilisest hinnatõusust. Samuti avaldas turule muljet Amazon'i pilvandmetöötlusdivisjoni kasv ja elektriautode tootjasse Rivian tehtud investeering, vahendab Reuters.

Wall Streeti entusiastlik reaktsioon Prime'i hinna väljakuulutamisele ja tulemuste avaldamisele järgnes Amazoni aktsiate peaaegu 8-protsendilisele langusele kauplemispäeva jooksul, kuna tehnoloogiaaktsiad sattusid Facebooki omaniku Meta aktsiate kukkumise tõttu langusesse.

Kui järelturul toimunud aktsia hinna tõus kandub üle reedesele ametlikule kauplemispäevale, oleks see ettevõtte suurim päevane aktsia hinnatõus alates 2009. aasta oktoobrist.

Tööjõukulude kasv tõi kaasa Prime'i kallinemise

Amazon teatas neljapäeval, et Prime'i liikmemaksu tõus 119 dollarilt 139 dollarile aastas on osaliselt tingitud palga- ja transpordikulude tõusust oma logistikavõrgustikus. 

Finantsjuht Brian Olsavsky ütles, et Amazon on täheldanud töötajate suurt puudumist koronaviiruse omikroni variandi tõttu. «On juhtumeid, kus te maksate sama töötunni eest kaks või kolm korda rohkem,» ütles ta.

Prime'i liikmemaksu hinnatõus jõustub USA klientidele käesoleva kuu lõpus või olemasolevatele liikmetele märtsis. Tegemist on kolmanda hinnatõusuga alates sellest, kui Amazon võttis Prime'i 2005. aastal kasutusele.

Ettevõte ei kommenteerinud, kas ta kavatseb tõsta hindu ka teistel rahvusvahelistel turgudel. Neljandas kvartalis oli tellimusteenuste, mis hõlmab ka Prime'i liikmesust, tulu 8,1 miljardit dollarit, mis on 15 protsenti suurem kui aasta varem.

AWS ja Rivian aitasid hädast välja

Amazoni majandustulemused näitasid tugevat kasvu pilvandmetöötluse valdkonnas, kusjuures Amazon Web Services teatas 40-protsendilisest tulude kasvust võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Ilma pilveteenuste tuludeta oleks ettevõte olnud 1,8 miljardi dollari suuruses tegevuskahjumis.

Neljanda kvartali 14,4 miljardi dollari suurune puhaskasum sisaldas 11,8 miljardi dollari suurust maksueelset väärtuse kasvu investeeringust Rivianisse, mis läks eelmise aasta lõpus börsile.

Kvartali tulud kasvasid vastavalt Wall Streeti ootustele, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9 protsenti 137,4 miljardi dollarini. Tegevustulu sai suure löögi suurenenud personalikulude ja muude Covidiga seotud survetegurite tõttu, langedes 2020. aasta sama perioodiga võrreldes 49 protsenti 3,5 miljardi dollarini.

Amazon võttis selle aja jooksul tööle 140 000 uut töötajat, mis tõstab ettevõtte globaalse töötajate arvu 1,6 miljoni töötajani, arvestamata kullereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles