Türgi inflatsioon tõusis kahe aastakümne kõrgeimale tasemele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Valuutavahetuspunkt Istanbulis.
Valuutavahetuspunkt Istanbulis. Foto: SEDAT SUNA

Türgi tarbijahinnad tõusid jaanuaris 48,7 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. President Erdoğan vahetas hiljuti välja statistikaameti juhi ja usaldamatus riigis kasvab.

 

Türgi aastane inflatsioonimäär on tõusnud 20 aasta kõrgeimale tasemele ehk 48,7-protsendini, selgus teisipäeval riiklikest andmetest. Seda hoolimata president Recep Tayyip Erdoğani rohketest kinnitustest, et kasvavad näitajad on vaid ajutised ja et tema valitsus suudab leevendada elukalliduse tõttu raskustesse sattunud türklaste valu.

Türgi statistikaameti andmetel tõusid tarbekaupade hinnad jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 11,1 protsenti, mis on kõrgem kui analüütikute prognoosid, mis ulatusid 9 ja 10 protsendi vahele.

Türgi liir kaotas 2021. aastal 44 protsenti oma väärtusest, kuna Erdoğan ei tõstnud intressimäärasid hoolimata pidevalt kasvavast inflatsioonist. Valuuta turbulents on tabanud türklasi rängalt, sest nende palkade väärtus langes ning kaupade ja energia kulud kasvasid järsult. President on seadnud prioriteediks krediidi ja ekspordi, väites samas järjekindlalt (vastu igasugust majanduslikku mõistust), et intressimäärade tõstmine tegelikult pigem halvendab kui taltsutab inflatsiooni.

Türgi keskpank on alates septembrist seega hoopis alandanud intressimäärasid 500 baaspunkti võrra 14-protsendini, mis on aidanud kaasa inflatsiooni kasvule.

Türgi rahandusminister Nureddin Nebati ütles siiski kolmapäeval uudisteagentuurile Nikkei, et tema ennustab, et inflatsioon jääb alla 50 protsendi, saavutades haripunkti aprillis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles