Suurbritannia kodumajapidamiste energiaarve tõuseb kevadel 54% võrra

Copy
Kasvav energia hind on viimastel kuudel saatnud šokilaineid läbi Briti majanduse, tõstes inflatsiooni ja põhjustades elukalliduse kriisi.
Kasvav energia hind on viimastel kuudel saatnud šokilaineid läbi Briti majanduse, tõstes inflatsiooni ja põhjustades elukalliduse kriisi. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Suurbritannia energiajärelevalve Ofgem teatas neljapäeval, et hinnalage, mida varustajad võivad tarbijatelt küsida, tõstetakse gaasi hulgihinna kasvu tõttu 54 protsenti.

Ametkonna teatel tõuseb energia hinnalagi klientidele, kellel ei ole varustajaga fikseeritud hinnalepet, aprillist 693 naela võrra 1971 naelani.

Otsus mõjutab Inglismaad, Walesi ja Šotimaad. Põhja-Iirimaal on eraldi järelevalveamet, mis on samuti hinda tõstnud.

Briti tarbijahinnad kerkisid detsembris pea 30 aasta kiireimas tempos ja majapidamiste energiaarvete tõstmine süvendab muret elukalliduse pärast. Aprillis peaks seejuures jõustuma ka valitsuse maksutõus.

«Teame, et (hinnalae) tõstmine on äärmiselt murettekitav paljude inimeste jaoks, eriti nende jaoks, kellel on raskusi ots otsaga kokku tulemisega. Ofgem tagab, et energiafirmad toetavad oma kliente igal moel, mil saavad,» ütles Ofgemi tegevjuht Jonathan Brearley.

«Energiaturg on silmitsi tohutu raskusega maailma gaasihindade enneolematu kasvu tõttu, mis on kord 30 aasta jooksul ette tulev sündmus,» lisas ta.

Hinnalage hakatakse üle vaatama iga kuue kuu tagant, märkis ametkond.

Valitsust on tegudele ärgitatud ja rahandusminister Rishi Sunak peaks lähiajal teatama toetuspaketist vaesematele leibkondadele, kirjutas The Times.

Elukalliduse kriis valmistab raskusi ka peaminister Boris Johnsonile, kelle positsiooni on vankuma löönud Downing Streeti koroonapidude skandaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles