ABB mullune tegevuskasum oli 5,7 miljardit dollarit

PM Majandus
Copy
ABB tegevjuht Björn Rosengren.
ABB tegevjuht Björn Rosengren. Foto: Jakob und Bertschi / ABB

Suurenenud nõudlus ABB Grupi toodete ja teenuste järele ning tellimuste mahu kasv kergitas ettevõtte tegevuskasumi 259-protsendise aastakasvu juures 5,7 miljardit dollarini. Ettevõtte rahavood olid 3,3 miljardit dollarit.

Ettevõtte müügitulu kasv oli oodatust suurem ehk viis protsenti ulatudes 7,6 miljardi dollarini. Müügitulu kasvas peamiselt tänu suurematele projektitarnetele perioodi lõpus ja vaatamata häiretele tarneahelas.

Operatiivne tegevuskasum enne intresse, makse ja kulumit (EBITA) kasvas 20 protsenti 988 miljoni dollarini. EBITA marginaal tõusis 1,6 punkti võrra 13,1 protsendini. Ettevõtte tegevuskasum oli ligi kolm miljardit dollarit 415-protsendilise kasvu juures, millest suure osa moodustas mehaanilise jõuülekande süsteemide (Dodge) divisjoni müük. Rahavood olid üks miljard dollarit.

2021. aastal tervikuna saadi tellimusi 31,9 miljardi dollari väärtuses, mida on 20 protsenti enam võrreldes 2020. aastaga. Ettevõtte müügitulu kasvas 11 protsenti, ulatudes 29,9 miljardi dollarini.

Operatiivne tegevuskasum enne intresse, makse ja kulumit (EBITA) kasvas 42 protsendi võrra, ulatudes 4,1 miljardi dollarini. EBITA marginaal kasvas 3,1 punkti võrra, ulatudes 14,2 protsendini.

«Suurenenud kindlustunde tõttu ettevõtte tulevase kasvu ja kasumlikkuse osas tõstsime eelmise aasta detsembris toimunud kapitaliturgude päeval oma pikaajalisi eesmärke,» märkis ABB tegevjuht Björn Rosengren. «Meie juhtiv positsioon ressursitõhususe vallas tänu elektrifitseerimisele ja automatiseerimisele, ettevõtte uuele ülesehitusele detsentraliseeritud töömudeli kaudu ja täiustatud juhtimissüsteemile tõstavad eeldatavasti meie kogu tsükli müügitulu 4–7 protsenti. Samuti tõstsime oma operatiivse EBITA marginaali eesmärki alates 2023. aastast igal aastal vähemalt 15-potsendi võrra.»

Oma kasvuambitsioonide ja juhtiva pakkumise toetamiseks investeerisime idufirmasse BrainBox AI, mis on teerajaja tehisintellekti kasutamisel ärihoonete kütte-, ventilatsiooni- ja kliimaseadmete energiakulude ja süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamiseks. 

«Lisaks sõlmisime strateegilise partnerluse idufirmaga Sevensense, et täiustada meie uut autonoomse mobiilse robootika portfelli tehisintellekti ja 3D- kaardistamise tehnoloogiaga,» märkis Rosengren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles