Eesti tööstuse tootjahinnad kasvasid detsembris 12,7 protsenti

BNS
Copy
Pensionifondidest läks välja sadu miljoneid eurosid.
Pensionifondidest läks välja sadu miljoneid eurosid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti koduturule suunatud tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid Eurostati metoodika järgi arvestatuna möödunud aasta detsembris kuu varasemaga võrreldes 12,7 protsenti, mis on Euroopa Liidu riikidest teine kõige kõrgem kasv.

Euroopa Liidus (EL) ja euroalal kasvasid tööstustoodangu tootjahinnad samal ajal kuuvõrdluses 2,9 protsenti. Hindade aastakasv oli nii EL-is kui euroalal aga koguni 26,2 protsenti, selgus Eurostati andmetest.

Euroalal tõusid tööstustoodangu tootjahinnad valdkondade lõikes kuuga enim energiasektoris, 7 protsenti. Järgnesid 0,7 protsendiga vahekaupade segment, 0,6 protsendiga mitte-kestvad tarbekaubad, 0,3 protsendiga kapitalitooted ja 0,2 protsendiga kestvad tarbekaubad. Tööstustoodangu hinnad kasvasid energiasektorit arvestamata 0,5 protsenti.

EL-i arvestuses tõusid tootjahinnad energiasektoris 6,9 protsenti, vahekaupade ja mitte-kestvate tarbekaupade hinnad 0,7 protsenti, kapitalitoodete hinnad 0,3 protsenti ning kestvate tarbekaupade hinnad 0,2 protsenti. Tööstustoodangu hinnad energiasektorit arvestamata kasvasid 0,6 protsendi võrra.

Liikmesriikide seas tõusid hinnad kuuga enim Iirimaal, kus kasv oli 13,3 protsenti, Eestis, kus kasv oli 12,7 protsenti ja Kreekas, kus see oli 8 protsenti. Hinnad langesid kuuvõrdluses 0,1 protsendiga vaid Tšehhis.

Aastavõrdluses kasvasid euroalal tööstusvaldkondade lõikes tootjahinnad samuti enim energiasektoris, koguni 73,4 protsenti. Vahekaupade hinnad tõusid 18,6 protsenti, kestvate tarbekaupade hinnad 4,8 protsenti, kapitalikaupade hinnad 4,6 protsenti ja mitte-kestvate tarbekaupade hinnad 4,5 protsenti. Energiasektorit arvestamata kasvasid tootjahinnad 10 protsenti.

EL-is tõusid tootjahinnad energiasektoris 71,9 protsenti, vahekaupade segmendis 18,9 protsenti, kestvate tarbekaupade puhul 5,3 protsenti, mitte-kestvatel tarbekaupadel 5 protsenti ja kapitalikaupadel 4,7 protsenti. Tööstustoodangu hinnad energiasektorit arvestamata kasvasid 10,5 protsenti.

Liikmesriikidest tõusid hinnad aastaga enim, koguni 99,2 protsenti Iirimaal, 58,9 protsenti Taanis ja 42,3 protsenti Rumeenias. Eestis oli kasv 42,2 protsenti. Hinnad ei langenud aastavõrdluses üheski liikmesriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles