Ministeerium arvestas praamipileti hinna tõstmisel viit saarlaste ettepanekut

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Vaatamata saarlaste vastuseisule tõstab ministeerium siiski 1. märtsist praamipileti hinda.
Vaatamata saarlaste vastuseisule tõstab ministeerium siiski 1. märtsist praamipileti hinda. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) kinnitab, et on läbirääkimiste käigus arvestanud saarlaste ettepanekuid, kuid hinnatõusu need ei väära.

Juba enne detsembris avaldatud plaane toimusid arutelud saare ettevõtjate ja kohalike omavalitsustega. Kokku on toimunud kolm ametlikku arutelu ning mitu mitteametlikku arutelu kohalikega, kus käidi välja erinevaid ettepanekuid, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Taavi Audo.

«Arusaadavalt on kohalikel keeruline hinnatõusuga nõustuda, kuid me kõik näeme, mida teevad energiahinnad ning kõikide teiste kulude kasv,» rääkis Audo. «Samal ajal soovivad saarte elanikud ja ettevõtjad üha paremat teenust ja rohkem väljumisi, mis paraku ei saa tulla mitte millegi arvelt. Hinnatõusuga saame paremini toime tulla suurenenud kuludega ning täiendavate väljumistega suursaarte vahel.»

Viis muudatust

Kokku on viis muudatust detsembris väljaöeldud plaani ja nüüdseks paika loksunud tulemuse vahel.

«Me vähendasime suurtele ja väikestele veokitele hinnatõusu suurust, et avaldada väiksemat mõju kohalikule ettevõtlusele,» rääkis Audo. «Tekitasime samal eesmärgil sooduspileti N1 klassile ehk kuni 3,5 t täismassiga veokitele, mis on väiksemad kaubikud. Samuti suurendasime lisareiside arvu nii palju, kui praeguse taristu ja laevadega on võimalik, ning otsime aktiivselt parvlaeva, mida prahtida suursaarte vahele, et tulla vastu kogukonna soovidele veelgi tihedamaks reisigraafikuks. Lisaks vaatame üle reedest ja pühapäevast hinnakoefitsienti, mida kavatseme samuti vähendada määruse lõpliku versiooniga.»

Audo sõnul praamipiletite hinnatõusu määruse ametlik kooskõlastusprotsess alles käib ning pärast kooskõlastusringi lõppu koostatakse tagasiside põhjal tabel, kus on ära toodud erinevate poolte märkused ning nende märkustega arvestamise või mittearvestamise põhjus. Seejärel liigub määrus ministeeriumisisesele kooskõlastusringile ning pärast seda kehtestatakse.

«Hetkel liigume ajakavas, kus uus piletihinna määrus hakkab kehtima 1. märtsist,» kinnitas Audo.

Perereisi praamikulu 70 eurot

Kui praegu maksab täispilet Saaremaale 3 ja autopilet 8,40 eurot, siis märtsist tuleb Saaremaa külastajal maksta praamipileti eest 4,29 eurot. Autopilet tõuseb üle 10 euro ja hakkab maksma 12 eurot. Kui viieliikmeline seltskond teeb oma autoga edasi-tagasi reisi Saaremaale, tuleb praamisõiduks kulutada 66,90 eurot.

Hiiumaale maksab täispilet praegu 3,40 eurot, 1. märtsist aga 4,86 eurot. Autopilet on täna 10 eurot, pärast hinnatõusu tuleb selle eest välja käia juba 14,29 eurot. Viieliikmelisel seltskonnal koos autoga läheb edasi-tagasi reis Hiiumaale maksma 77,18 eurot.

Sooduspiletite hind ei muutu ja need on ka pärast 1. märtsi Saaremaale 1,50 ja Hiiumaale 1,70 eurot. Suurte veokite ja busside piletihind tõuseb 3 euro võrra, haagiste piletihinnale lisandub 2 eurot. Liinibusside hind ei muutu.

Kohalikele elanikele jääb piletihindade muudatustega nii reisija kui auto sooduspilet samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles