Paljud riidest näomaskid on kasutud (2)

BNS
Copy
Koroonamask
Koroonamask Foto: Marko Saarm

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) testis eelmisel aastal kauplustes müüdavaid riidemaske. 24 testitud näomaskist kümne efektiivsus osutus väga madalaks ning vaid kuue filtreerimistõhusus oli üle 90 protsendi.

Testitud maskidest kümne maski filtreerimistõhusus jäi alla 50 protsendi, kaheksa testitud maski filtreerimistõhusus oli 50–90 protsendi vahel ning vaid kuue maski filtreerimistõhusus oli enam kui 90 protsenti.

«Kaupluses maski valides soovitame tarbijal tutvuda maski pakendil oleva märgistusega. Eelistada tuleks maske, mille puhul on märgistusel välja toodud teave filtreerimistõhususe kohta. Mida suurem on filtreerimisnäitaja, seda tõhusam mask. Samuti tuleks tähelepanu pöörata materjalile – väga õhukese ning läbipaistva materjali puhul võib eeldada ka madalat piiskade filtreerimise efektiivsust,» soovitas TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Maski valimisel on tutvuda tutvuda ka kasutus- ja pesemisjuhistega. Viirusosakeste hävitamiseks tuleks maski pesta vähemalt 60 kraadiga või triikida. Seega peab korduvkasutatav mask olema tehtud materjalist, mis kannatab 60-kraadist pesemist.

Kui pakendil on viide näiteks 40-kraadisele pesule ja pole viidet triikimisele või desinfitseerimisele, mis tagaks viiruseosakeste hävinemise, on tegemist ühekordselt kasutatava maskiga. Sama kehtib ka maski puhul, millel puhastusjuhised täielikult puuduvad.

Teadmiseks ettevõtjale

TTJA on riidest näomaskide müügile välja töötanud miinimumnõuded, millest olulisim on, et maskide filtreerimisomadused peavad olema testitud ning pakendil kirjas.

Testitud peab olema ka sangade tugevus ning pakend peab sisaldama kasutusjuhendit, sealhulgas puhastusjuhiseid.

Riidemaski müügil ei tohi kasutada sõna kaitsemask ega pakendile kanda CE-märgist, kuna tegu ei ole isikukaitsevahendi ega sertifitseeritud maskiga.

Juhendi riidest näomaskide miinimumnõuete kohta leiab TTJA kodulehelt.

Riidest näomask on näokate, mille eesmärk on takistada kasutaja hingamisteedest lenduvate piisakeste levimist väliskeskkonda ning vähendada seeläbi viirusosakeste hulka ümbritsevas õhus.

Olenemata sellest, et tegu ei ole kaitsemaskiga ehk respiraatormaskiga, on filtreerimistõhusus ka riidemaski puhul oluline, sest sellest näitajast oleneb, kui palju osakesi kandja hingamisteedest ümbritsevate inimesteni jõuab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles