Saarlased astuvad hinnatõusu vastu pehmete väärtustega (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Ministeeriumi plaanide järgi peaks praamipileti hind sise- ja välisturistile ning kommertsvedajatele tõusma juba 1. märtsist.
Ministeeriumi plaanide järgi peaks praamipileti hind sise- ja välisturistile ning kommertsvedajatele tõusma juba 1. märtsist. Foto: Küllike Rooväli

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ei ole loobunud plaanist tõsta 1. märtsist suursaartevaheliste laevade piletihinda, kuid ka saarerahvas ei anna alla ning uuel läbirääkimiste ringil rõhutakse pehmetele väärtustele ja perekondlikele sidemetele.

«Meie hirm on see, et kui viieliikmeline pere tuleb nädalavahetuseks Saaremaale spaasse või vanavanematele külla, siis 70 eurot edasi-tagasi praamisõidu eest hakkab ületama taluvusläve,» ütles Saaremaa vallavanem Madis Kallas.

Hiiumaa ettevõtjate liidu juht Arno Kuusk nimetab ministeeriumi hinnatõusuplaani kurvastavaks. «Öeldakse, et meil tõstetakse ainult veokite hinda, muu hinnatõus puudutab ainult turiste. Kahju, sest turistide hulka kuuluvad ka meie omad lapsed, õpilased ja need, kes töötavad mandril ja tulevad Hiiumaale koju käima,» tõdes Kuusk. Nende inimeste sissekirjutus ei ole erinevatel põhjustel enam saarel ja seetõttu maksavad nad kõrgemat hinda. Põhjused selleks on olnud puhtpragmaatilised: nad on teise linna elanikud, omavad seal kinnisvara ja sõidavad sealse ühistranspordiga.

«Ministeerium rõhutab, et kohalikule elanikule ei muutu midagi, kuid väga palju muutub kohalikele ettevõtjatele, kellest ei räägita,» kõneles Kuusk. «Ettevõtjate kaudu jõuab hinnatõus ka lõpptarbijani ja saarte püsielanikeni, sest kõik, mis suursaartel on, jõuab siia laevaga üle vee.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles