Hübriidautode müük jõudis Euroopas diiselautode kannule

PM Majandus
Copy
Hübriidauto.
Hübriidauto. Foto: Marko Saarm

Hübriidautode müük võrdsustus mullu Euroopas esmakordselt diiselautode omaga, samuti saadab järjest suurem edu elektriautosid ja pistikhübriide.

Euroopa Autotootjate Assotsiatsiooni (ACEA) andmetel moodustasid hübriidelektrisõidukid kogu Euroopa Liidus mullu registreeritud uutest sõiduautodest 19,6 protsenti ehk 1,9 miljonit sõidukit. Aasta varem oli hübriidautode turuosa 11,9 protsenti.

Ka müüdud uute diiselautode osakaal oli mullu aasta kokkuvõttes 19,6%, kuid viimases kvartalis langes nende müük võrreldes aasta varasemaga koguni 51 protsenti. Pistikhübriidide osakaal tõusis 8,9 protsendini.

Elektriautosid müüdi mullu pea 880 000, mis moodustas kõigist uutest sõiduautodest 9,1 protsenti. Elektrisõidukite müük on kasvanud muu hulgas tulenevalt valitsuste toest ja suurenenud pakkumisest. Aastal 2019 moodustasid need uutest autodest alla kahe protsendi ja 2020. aastal 5,4 protsenti.

Suurim, 40-protsendine turuosa oli läinud aastal endiselt bensiiniautodel.

Autode müük üldiselt oli 2021. aastal Euroopas kolmekümne aasta madalaim, muu hulgas seetõttu, et autotootjaid on kahjustanud koroonaviiruse pandeemia ja pooljuhtide defitsiit.

Euroopa Komisjon on seadnud eesmärgiks keelata uute sisepõlemismootoritega autode müük aastaks 2035.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles