Tööpakkumiste arv kargas lakke

PM Majandus
Copy
Eesti hotellipidajad ootsivad tikutulega töötajaid, et valmistuda hotellide taasavamiseks.
Eesti hotellipidajad ootsivad tikutulega töötajaid, et valmistuda hotellide taasavamiseks. Foto: Mihkel Maripuu

Jaanuaris avaldasid tööandjad 71 protsenti rohkem tööpakkumisi kui eelmisel aastal, selgub värskest CVKeskus.ee tööturu ülevaatest. Pandeemiaeelse ajaga võrreldes kerkis tööpakkumiste arv 34 protsenti.

Suurim tööpakkumiste arvu kasv on viimase aastaga toimunud turismisektoris, sealhulgas hotellinduses, kus tööandjad avaldasid jaanuarikuus enam kui kuus korda rohkem (+567 protsenti) tööpakkumisi kui 2021. aasta alguses.

Turismisektori tööpakkumiste arvu suure kasvu on põhjustanud aga väga madal võrdlusbaas, sest eelmise aasta alguses oli turismisektori tööpakkumiste arv viimase nelja aasta madalaimal tasemel. 2020. aasta algusega võrreldes, mil tervisekriis veel tööpakkumiste arvule mõju ei olnud avaldanud, kasvas selle aasta jaanuaris turismisektori tööpakkumiste arv 5 protsenti.

Tööpakkumiste arvud on eelmise aasta algusega võrreldes vähemalt kahekordistunud ka toitlustuses (+127 protsenti), transpordi- ja logistikasektoris (+108 protsenti) ning klienditeeninduses (+103 protsenti). Märkimisväärselt rohkem töövõimalusi leidub lisaks mehaanika- ja tehnikavaldkondades (+85 protsenti), assisteerivatel töödel (+75 protsenti), müügisektoris (+70 protsenti), panganduses (+69 protsenti), ehitus- ja kinnisvarasektoris (+66 protsenti), tööstuses ja tootmises (+65 protsenti) ning infotehnoloogiasektoris (+64 protsenti).

Pandeemiaeelse ajaga võrreldes on pakutavate ametikohtade arv enim kerkinud infotehnoloogiavaldkonnas (+98 protsenti), mehaanika- ja tehnikasektoris (+86 protsenti), tööstuses ja tootmises (+68 protsenti) ning ehitus- ja kinnisvaravaldkonnas (+67 protsenti).

«2022. aasta on alanud rekordilise tööpakkumiste arvuga – jaanuarikuus ei ole viimased kümme aastat olnud niivõrd suurt valikuvõimalust hea töökoha leidmisel,» kirjeldas tööturul toimuvat CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. Tuntavalt on kasvanud ka konkurents töövõtjate tähelepanu püüdmise nimel, mistõttu tuleb tööpakkumiste loomisele suuremat tähelepanu pöörata, et pakutava ametikohaga ka soovitud sihtrühma kõnetada.

«Üks tõmbetegur tööpakkumistel on endiselt avalik palgapakkumine – värske jaanuarikuu statistika näitab, et avaliku palganumbriga tööpakkumistele kandideeritakse pea kaks korda rohkem kui peidetud palgaga tööpakkumistele,» lisas Henry Auväärt.

Suuremate linnade lõikes on tööpakkumised eelmise aasta algusega võrreldes pea kahekordistunud pealinnas (+92 protsenti). Tartus avaldasid tööandjad tänavu jaanuarikuus 69 protsenti rohkem ja Pärnus 57 protsenti rohkem tööpakkumisi. Veebruari alguse seisuga leidus CVKeskus.ee tööportaalis kokku enam kui 4300 tööpakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles