Katar soovib aidata Euroopat gaasitarnetega Vene tarnete lõpu korral

Copy
Katari LNG tanker.
Katari LNG tanker. Foto: Issei Kato

Kui Venemaa peatab gaasitarned Euroopasse, siis maailmajao aitamiseks läheks vaja rahvusvahelist jõupingutust, ütles Katari energiaminister teisipäeval Euroopa Liidule.

 

Saad al-Kaabi ütles Euroopa Liidu energeetikavolinikule Kadri Simsonile, et Katar on valmis rasketel hetkedel Euroopat aitama.

USA tõstatas kõnelustel võimaluse, et üks maailma suurimaid gaasitootjaid Katar võiks varustada Euroopa riike, ütlesid ametnikud.

Ukraina kriis oli peateemaks USA presidendi Joe Bideni ja Katari emiiri šeik Tamim bin Hamad Al-Thani kõnelustel esmaspäeval.

Kaabi ütles videokõnes Simsonile, et Katar loodab pingete vähenemist Euroopas läbi diplomaatia.

«Katar on valmis toetama rasketel aegadel oma partnereid üle terve maailma,» ütles ta.

«Kuid gaasi kogust, mida EL vajab, ei suuda ükski pool üksinda asendada, kahjustamata tarnet teistesse maailma regioonidesse. Euroopa energiajulgeolek vajab kollektiivset jõupingutust mitmelt osapoolelt,» ütles ta.

Katari teatel rakendavad nad hetkel oma täit tootmisvõimekust ning ekspertide sõnul on Euroopal võimalik saada vaid hädavarusid, kui Ida-Aasia kliendid nagu Jaapan ja Lõuna-Korea on nõus mõnel määral neile mõeldud tarnetest loobuma.

USA on rääkinud gaasitarnetest ka Austraaliaga ning võib pakkuda ka enda maagaasi.

Tööstuseksperdid on hoiatanud, et Euroopa tarbijad, kes juba praegu kogevad kõrgeid maagaasi hindu, peaksid erisaadetiste eest maksma veelgi rohkem.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles