VKG soovib rajada aherainest alusele päikeseelektrijaama

BNS
Copy
VKG põlevkivitööstus.
VKG põlevkivitööstus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru Keemia Grupi (VKG) tütarfirma OÜ VKG Kaevandused soovib ehitada Lüganuse vallas asuvale riigile kuuluvale Aheraine kinnisasjale päikeseelektrijaama.

 

Ettevõte selgitas oma pöördumises maa-ametile, et Aheraine kinnistu on mõeldud aheraine ladustamiseks ja ladestamiseks, kuid kehtiv detailplaneering näeb ette kinnistule tootmismaa sihtotstarbe. Samas on riigi eesmärk jäätmete vähendamine ning aheraine vähemalt 40 protsendi ulatuses taaskasutamine.

VKG Kaevandused leiab seejuures, et parim võimalik lahendus aheraine taaskasutamiseks on sellest alustarindi rajamine päikeseelektrijaama ja pump-hüdroelektrijaama ehitamiseks.

Seetõttu palus ettevõte maa-ametilt eelkooskõlastust päikeseelektrijaama projekteerimise alustamiseks, et järgmise sammuna esitada täpsemad materjalid vallale projekteerimistingimuste väljastamiseks.

Maa-ametil ei ole vastuväiteid Aheraine kinnistule päikeseelektrijaama projekteerimisega alustamiseks. Samas ei anna ameti nõusolek projekteerimiseks õigust maa kasutamiseks või maa omandamiseks.

Maakasutusõiguse lahendamine riigivaraseaduse alusel on võimalik pärast Eesti Energia tütarfirma Enefit Power AS-i poolt maa korrastamist. Selleks on neil aega kuni 2023. aasta lõpuni.

Aheraine kinnisasi asub Ida-Viru maakonnas Lüganuse vallas Aidu-Nõmme külas.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles