Kes pakub rohkem? USA intressitõusu panused aina kasvavad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA keskpank asub intressitõstmise lainele
USA keskpank asub intressitõstmise lainele Foto: Reuters/ScanPix

Veel hiljuti arvati, et USA keskpank tõstab tänavu intressitaset kolmel või neljal korral. Nüüd prognoosisid Bank of America analüütikud, et Föderaalreserv kergitab intressitaset suisa seitsmel korral ehk tänavu igal eelseisval keskpanga istungil.

USA keskpank valmistub võitlemiseks inflatsiooniga, mis on kerkinud ligi 40 aasta kiireimas tempos.

Bank of America ökonomistid eesotsas Ethan Harrisega prognoosivad, et tänavu tõstab USA keskpank seitsmel korral intressitaset 0,25 protsendipunkti võrra. Kui läheb sedasi, on aasta lõpuks USA intressitase 2,75 ja 3 protsendi vahemikus, kirjutab Fox News.

«USA keskpank tunnistas, et nad on jäänud intressitõstmisega tukkuma,» kirjutasid ökonomistid. «Intressitõus peaks majandust mõjutama viitajaga ehk lööma 2023. aasta majanduskasvu.»

Lisaks keskpanga 15.–16. märtsi intressimäära sättiva komitee istungile langetatakse otsuseid veel mais, juunis, juulis, septembris, novembris ja detsembris.

Ka teised pangad tõstavad intressitõstmise panuseid. Goldman Sachs ootab nüüd tänavu viit intressitõusu. Ka Deutsche Bank valis viis intressitõusu, kuid TD Securities on nelja tõstmise pundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles