Eesti Horisontaalpuur: meie eesmärk on pakkuda tellijale maksimaalset teenust

Copy
Foto: Eesti Horisontaalpuur

Alates 2012. aastast surve-, vee-, kaabli- ja kanalisatsioonitrasside kinnisel meetodil puurimisega tegelenud Eesti Horisontaalpuur OÜ on kasvanud oma erialal üheks suuremaks kodumaiseks teenusepakkujaks. Aastate jooksul on ettevõte suurepärase töö ja kokkulepetest kinnipidamisega teeninud partnerite ning tellijate usalduse ja kindlustanud nendega koostöö pikaks ajaks.

«Meie jaoks ei ole vahet, kas teostada töid pehmes liiv-savi-, paekivi- või graniitpinnases. Meie sihtgrupp on vee-, sooja-, gaasi-, elektri- ja muude trasside rajajad, kellel ei ole võimalik või otstarbekas trasse lahtiselt paigaldada. See tähendab, et kui on vaja jõuda trassi ehitusega punktist A punkti B, lahendame meie olenemata pinnasest või olukorrast selle probleemi,» selgitab ettevõtte juhatuse esimees Andres Pärn.

Ta lisab, et aina enam on projekteerimisettevõtted hakanud enne projekti tegemist arutama keerukamate projektide lahendusi. «Varasemalt täheldasime suurel hulgal projekte, mille puhul tundus, et neid ei ole võimalik projekti järgi teostadagi, sest nende ringitegemine oli aja- ja ressursikulu kõigile osapooltele. Tänu meie abile on aga võimalik väga paljud projektid teostada oluliselt vähemate kulutustega ja kiiremini. Oleme valmis projekteerijaid ja ehitajaid aitama nii nõu kui ka jõuga, see tähendab, et jagame oma kogemusi ja oskusteavet parima lahenduse nimel – teadmata, kes töövõtjaks saab.»

Eesti Horisontaalpuur OÜ on loodud Eesti-Soome ühisettevõttena 2012. aastal ehk tänavu märtsis täitub juba 10. tegevusaasta. Algusest peale on töötatud ühtse meeskonnana, aidates üksteisel paigaldada kinnisel meetodil trasse nii siin- kui ka sealpool riigipiiri. Kõigil juhatuse liikmetel on kinnise pinnaseläbindusmeetodi alal pikaaegsed kogemused.

Eesti juhatuse liikmed Andres Pärn ja Koit Kreem töötasid varasemalt ühes teises ettevõttes, mis pakkus ka kinniste meetodite teenust. Kui aga see ettevõte sattus majanduslikke raskustesse ja seal polnud võimalik jätkata, tuli mõte luua uus firma alal, mida mehed kõige paremini valdavad. Määravaks sai eelnev tihe ja usaldusväärne koostöö Soome partneriga Lännen Alituspalvelu OY. «Arutades tekkinud olukorda ja valitsevat auku ehitusturul, jõudsime otsusele, et tuleb luua ettevõte, mis pakuks kinnisel meetodil trasside paigaldust kõikides pinnastes,» meenutab Pärn.

Eesti Horisontaalpuur alustas vaid ühe puurmasinaga, kuid väga kiiresti võideti tellijate seas usaldus, tellimine kasvas ja kõiki tellijaid ei suudetud teenindadagi. «Aja jooksul kasvades ja maailmas ringi vaadates tekkis vajadus järjest uuemate tehnoloogiate ja seadmete järele. Tekkis arusaam, et Eesti on liiga väike sellisteks investeeringuteks ja nii otsustasimegi soetada juurde võimekamaid masinad. Juba aastaid teostame puurimistöid lisaks Eestile ka mitmes naaberriigis,» räägib Pärn. «Samuti on üsna tavaline olukord, kus teostame puurimistöid Soomes ja Lännen Alituspalvelu hoopiski Eestis – selline koostöö leevendamaks suurtel objektidel tööaegu.»

Eesti Horisontaalpuuril on kvaliteedi-, keskkonna- ning töötervishoiu- ja tööohutusalased juhtimissüsteemisertifikaadid, mis annavad suure eelise riigihangetes osalemiseks. Mitmeid aastaid on neid pärjatud tiitliga Eesti Edukas Ettevõte ning jõutud on ka erinevatesse TOP-idesse.

Foto: Eesti Horisontaalpuur

Suurim vara on võimekas ja usaldusväärne meeskond

Pärn nendib, et tehnikat osta on lihtne, aga kõige suurem vara on ettevõttele ikkagi võimekad ja usaldusväärsed töölised. «Meie valdkonnas ei ole võimalik koolipingist töötajaid saada ja inimeste üleostmisesse pole me kunagi hästi suhtunud. Meie põhimõte on, et ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. Seega koolitame tublid ja töökad töötajad ise välja koostöös puurmasinate valmistaja tehase meeskonnaga.»

Ettevõttes töötab hetkel kokku 13 inimest, keda motiveeritakse mitmeti. Näiteks ei ole töötajatel kunagi keelatud puududa töölt perekondlikel põhjustel või hobiga seotud vajadustel, sest inimestele on oluline olla koos oma perekonnaga, see hoiab vaimset tervist ja ettevõttele on tähtis terve töötaja. Samuti on suur motivaator töö aastaringne olemasolu, töötasu ja selle õigeaegne maksmine. Väikeses kollektiivis liigub info kiiresti, olgu see seotud tööülesannete ja -keskkonna või rõõmude ja murede jagamisega.

Juhatuse liikme sõnul on kõige tähtsam ausus ja inimlikkus. «Kui meil on töötajate või tellijaga midagi paika pandud ja kokku lepitud, siis nii see peab olema. Ja kui tekivadki mingid takistused, tuleb sellest teist osapoolt koheselt informeerida. Valetamine ja veiderdamine usaldust ei loo. Samas peavad kõik lepped olema kirjas paberil, et oleks kindel, et osapooled saavad asjadest ühtmoodi aru ning oleksid kaitstud arusaamatute eest.»

Väljakutse on mõista, kuhu on teel riik ja üldine majanduse areng

Eesti Horisontaalpuur on viimaste aastate jooksul saanud kinnitust, et ollakse võimelised võrreldes konkurentidega teostama edukalt väga suuri objekte ülilühikese ajaga. «Järelikult on meie investeeringud ja areng liikunud õiges suunas,» möönab Pärn. «Samas on paras väljakutse aru saada meie riigist, valitsusest ja majanduse arengust. Suurim hirm hakkab tekkima valitsuse otsuste ees, sest see võib mõjutada kõike väga negatiivses suunas. Meie ettevõtjatena ei peaks tegelema valitsuses tekkinud kaose järjepidevate muudatuste jälgimisega. See on kurnav ja kulukas.»

Ettevõtte eesmärk ei ole kasvada ülisuureks. «Oleme konkurentide suhtes positiivselt meelestatud, nad on alati teretulnud ning teeme nendega koostööd. Lisaks nad ei lase meil laisaks muutuda ja sunnivad pingutama veel paremuse poole. Meie eelis on kindlasti see, et suudame puurida kõigis looduslikes pinnastes ja kui töö käigus selgub, et pinnas on erinev lähteandmetest, pole see meie jaoks probleem. Paljude teiste puurijatega peaks tellija hakkama otsima uut ehitajat, mis tähendaks ilmselgelt palju kaotatud aega ja kindlasti suuri lisakulusid. Oleme õnnelikud, et saame tellijatele pakkuda mitmekülgset teenust ning püüame alati oma osa maksimaalselt täita.»

www.horisontaalpuur.ee

Eesti Horisontaalpuur

Eesti Horisontaalpuur pakub nii suundpuurimist, augerpuurimist kui ka vasarpuurimise meetodeid.

Augerpuurimine on mõeldud pehmemate pinnaste jaoks, kus puuritavad pikkused ulatuvad kuni 120 meetrini ning võimalik on paigaldada ja renoveerida ka isevoolseid torustikke. Tehnoloogiliselt pressitakse augerpuurimisel kaevikus oleva seadme abil toru pinnasesse. Enne puurimist seadistatakse suund ja kalle, sest puurimise ajal ei saa seadet enam suunata, nagu seda on võimalik teha suundpuurimisel.

Suundpuurimine on taskukohane lahendus torude ja kaablite paigaldamiseks pinnasesse. Suundpuurimist kasutatakse enamasti kohtades, kus lahtine paigaldusmeetod ei ole võimalik, on liiga kulukas või pole lihtsalt otstarbekas.

Vasarpuurimine on kõige laialdasemalt kasutatav puurimise meetod, mis võimaldab puurida kõikides pinnastes alates pehmest pinnasest kuni väga tugevate pinnasteni, sealhulgas graniiti. Sellise tehnoloogiaga on otse pinnasesse võimalik asetada terasest hülsitoru, mis võib jääda ka kasutatavaks toruks. Kasutatav tehnika on vasarpuurpink ning õhukompressorid koos vajalike seadmetega.

Copy
Tagasi üles