Kontsept Arhitektuuribüroo

Copy
Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Kontsept Arhitektuuribüroo on kontseptuaalset arhitektuuri viljelev büroo, mille juured ulatuvad tuhandete kilomeetrite taha. Minimalistlik joon ja modernne lähenemine võitis kiiresti klientide südame ja tänaseks on nende käe all valminud palju eriilmelisi projekte. Arhitektibüroo asutajad Margo Koppel ja Kaidi Põder räägivad, milline on olnud nende teekond.

Kaidi Põder
Kaidi Põder Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Kuidas te kohtusite ja kuidas sündis Kontsept Arhitektuuribüroo?

Kaidi: Kohtusime Margoga Portugalis, kus tegime magistrikraadi arhitektuuris. Õppisime mõlemad Aires Mateusi käe all arhitektuuri. Klappisime kohe hästi, meil olid samad erialased väärtused ja mõtted. Kui magistrikraad sai kaitstud, tulime tagasi Eestisse ja leidsime, et meil on pakkuda turule meile südamelähedast modernset, minimalistlikku ja kontseptuaalset arhitektuuri.

Margo: Kaks aastat tagasi alustasime Kontsept Arhitektuuribürooga kahekesi. Tänaseks on meie kontoris juba seitse professionaalset arhitekti.

Kas arhitektuuriline maitse oli teil koheselt sarnane?

Kaidi: Minu arhitektuurne käekiri on alati olnud minimalistlik. Margo vormiti sinna suunda Portugalis. Meie jaoks oli oluline luua oma arhitektuurne käekiri, pakume portfooliopõhist arhitektuuri.

Margo: Me pigem täiendame teineteist nii arhitektuuris kui äris. Suures pildis mõtleme sarnaselt, aga isikuomaduste ja tugevuste poolest täiendamegi teineteist. See on ideaalne kooslus! Kui kaks inimest on täiesti ühesugused kõiges, siis võib sama hästi juba üksi teha.

Kuidas selline arhitektuuriline suund Eestis kliente kõnetab?

Kaidi: Kõnetab hästi, sest tööd on palju. Oleme kahe aastaga märkimisväärselt kasvanud nii kliendibaasilt kui projektide mahult.

Klient tuleb meie ideedega hästi kaasa ning on meie ideedele ja nägemusele avatud. Oleme alati leidnud ühise keele ja lahenduse, mis peegeldab meie portfooliopõhist arhitektuuri.

Margo: Üldiselt klientidele minimalism meeldib – see on hästi rahulik ja praktiline, skandinaavialik ning ehituslikult läbimõeldud. Meie arhitektuur on funktsionalistlik, igal elemendil on oma eesmärk.

Margo Koppel
Margo Koppel Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Teil kahel oli kohe alguses sünergia ja sarnane vaade arhitektuuribüroole, aga kuidas laienedes uued meeskonnaliikmed teieni jõudsid?

Margo: Meie personalipoliitika kui selline on täpselt paigas – hoiame start-up’ilikku keskkonda, töökeskkond olgu inspireeriv, sõbralik ja paindlik. Meile meeldib hierarhiavaba struktuur. Tänu nendele väärtustele on tahtnud professionaalsed arhitektid ise meile tööle tulla. Arhitektid pigem kirjutavad ise sooviga meile tulla. Oma meeskonda valime liikmeid ikkagi arhitektuurse nägemuse järgi. Meie jaoks on oluline areneda tiimina üheskoos läbi koolituste, väljasõitude ja arhitektuurireiside.

Millised põnevad projektid on teil hetkel käsil?

Kaidi: Hetkel üks silmapaistvamaid betoonehitisi on Püü tänava eramu Tallinnas. See peegeldab täpselt meie käekirja.

Margo: Kohe kevadel läheb ehitusse Krati tee ärihoone, mis on ka väga meie nägu. Me ei tee vaid korterelamuid või eramuid, meid kutsutakse ka kinnistele ideekonkurssidele, mis on väga suur tunnustus. Meie portfellist leiab palju väga nimekaid kliente, kellele on rõõm töid teha. Meil on hetkel ehitamisel üle kümne erineva hoone üle Eesti.

Milline paistab tulevik nii arhitektuuris kui Kontsept Arhitektuuribüroos?

Kaidi: Me tahame arhitektuuri kaudu keskkonda arendada. Oluline on aru saada, kuidas inimene end seal tunneb. Mõtleme oma töös palju jätkusuutlikkusele: meil on palju eri hooneid, kuhu oleme integreerinud keskkonnasõbralikke lahendusi, näiteks vihmavee kogumise süsteemid või murukatused, päikeseenergia kasutamine. Otsime pidevalt uusi innovaatilisi suundi.

Margo: Mida edasi, seda olulisemaks muutub pindade optimeeritus. Iga ruutmeeter olgu läbi mõeldud ja põhjendatud nii kliendi kui keskkonna jaoks. Me ei projekteeri lihtsalt ruutmeetreid. Peame tähtsaks, et arhitektuur ja ruumiprogramm oleksid mõtestatud.

Kontsept Arhitektuuribüroo on välja arendamas ka sisearhitektuuri suunda. Nii saame klientidele pakkuda läbi mõeldud täislahendust, mis peegeldab meie arhitektuurset käekirja.

Vehema tee 5 kortermaja kandvaks arhitektuurseks ideeks on raamistik. Lakoonilist ja suurt fassaadipinda lõhkuv puidust raamistik loob inimmõõtmelisust ja soojust.

Vehema tee 5
Vehema tee 5 Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Andmaks kasutajale maksimaalselt mugavust ja silmailu, on loodud ümber maja parklasse võimalikult palju rohelust niitude ja murukivialade näol, mis jagavad õue mitmeks väiksemaks alaks, ilma et tekiksid suured asfaltpinnad.

Hoone sissepääsu osa moodustav puidust mahuline sisselõige annab varjualuse ja tekitab turvalise jalakäijate ala hoone parklapoolsel küljel.

Kortermaja esimesel korrusel on valdavalt äripinnad, teisel kuni neljandal korrusel aga korterid. Hoone neljas korrus on tagasiastega ning pakub suuri katuseterrassipindu vaatega üle Viimsi kuni mereni.

Krati tee 14 ärihoone on arhitektuurses sümbioosis ning harmoonias samale kinnistule projekteeritava büroohoonega. Eesmärgiks sai võetud, et tulevane büroohoone oleks arhitektuurseks aktsendiks ning toetavaks arhitektuurseks elemendiks ärihoonele, mis asetseks tagapool Tallinn-Tartu mnt, kuid jääks vaadeldavaks tulenevalt oma kõrgusest, mis on suurem kui ärihoonel. Büroohoone looks sisehoovi ning defineeriks tulevase Krati tee 14 kinnistu oma asendiplaanilise asetusega ning oleks omamoodi väiksem majakas Krati tee piirkonnas.

Krati tee 14
Krati tee 14 Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Büroohoone on neljakordne, millest esimene korrus on esinduspinnad (koos funktsionaalse laopinnaga) ning teine ja kolmas korrus on väikeste firmade büroopinnad. Neljandal korrusel paikneksid suuremate firmade kontoripinnad, mille juures asetsevad lodžad vaatega maalilisele Ülemiste järvele ning õdusale Peetri alevikule.

Hoone fassaadilahenduse arhitektuurne idee on identne ärihoone fassaadilahendusega ehk hoone fassaad on samane büroohoone arhitektuurse inspiratsiooniga, mille algupäraks on tellija Filter Plus OÜ äritoodang: paneelfiltrid. Ribistiku ja raami motiiv on Krati tee 14 hoonete läbiv arhitektuurne karakter, andes puhta, selge ja modernistliku käsitlusega hoonetele tugeva, eristuva ning selge arhitektuurse identiteedi.

Kavandatud on modernne, funktsionalistlik eramu, jäädes vormilt lihtsaks ning rahulikuks. Materjali valikus on lähtutud loodussõbralikkusest ja naturaalsusest, mida täiendab läbi mõeldud ning selge arhitektuurne maht. Fassaadi domineerivaks materjaliks on betoon ning aktsendina on kasutatud põletatud/värvitud puitu.

Foto: Kontsept Arhitektuuribüroo

Klaasfassaad on arhitektuurselt planeeritud nii, et tuua hoonesse maksimaalselt naturaalset valgust, samas üleulatuvad konsoolsed osad kaitsevad ruume suvise ülekuumenemise eest.

Kontseptsioon lähtub valguse ja varjude mängust, ruumide jaotusest – toas, väljas, vahepeal - ja käsitlusest vastavalt olukorrale ning aastaajale.

Inspiratsiooniks on puhtad pinnad, naturaalsed materjalid ja loomulik valgus. Hoone ajatu vorm ja tagasihoidlik materjalikäsitlus mõjub värskelt ning rahulikult.

Copy
Tagasi üles