5 fakti Eesti esimese laenudele spetsialiseerunud panga kohta

Copy
Foto: Bigbank

1992. aasta septembris Tartus asutatud ettevõte, mis tänaseks kannab nime Bigbank, saab sel aastal 30-aastaseks. Tänane Bigbank on laenudele spetsialiseerunud rahvusvahelise haardega Eesti kommertspank, mille bilansimaht ületas 2021. aastal ühe miljardi euro piiri.

Loe viit fakti, mida sa ühest suuremast Eesti kapitalile kuuluvast pangast teada võiksid ja kuidas sellest oma laenuasjade korraldamisel kasu saaksid!

1. Ükskõik millisele laenule küsi ka Bigbankist pakkumine!

Bigbank on viimastel aastatel püsivalt pakkunud laene turu keskmisest soodsamalt – see tähendab, et valdav osa kliente saab Bigbankist soodsama pakkumise kui oma kodupangalt. Rahateadliku inimese jaoks on mõistlik oma viimase tosina aasta jooksul võetud laenude tingimused praegu üle vaadata.

«Juhul kui need laenud on võetud tänastest turutingimustest selgelt viletsamatel tingimustel, tasub nende refinantseerimine ette võtta juba lähiajal, sest sõltuvalt laenu suurusest ja tingimustest võib sääst olla sadu eurosid kuus,» ütles Bigbank Eesti juht Jonna Pechter. Bigbankist laenu võtmine ei tähenda, et oma igapäevased arveldused või palgalaekumine tuleb üle tuua, need võivad ikka jääda harjumuspärasesse kodupanka.

Jonna Pechter
Jonna Pechter Foto: Bigbank

2. Bigbank – innovat-siooniga kodulaen ja head pakkumised

Ainsa pangana Eestis pakub Bigbank traditsioonilise annuiteetgraafikuga eluasemelaenu kõrval ka uudset erigraafikuga kodulaenu. Erigraafikuga kodulaen tähendab, et tagasimakse perioodi alguses – näiteks esimesed kümme aastat – tuleb igakuiselt tasuda ainult intressi ning laenu põhiosa maksmise saab edasi lükata hilisemaks. Nii jääb koduostjale graafiku esimeses pooles märkimisväärselt rohkem vaba raha kätte ning võib eeldada, et inflatsioon teeb edasised maksed juba taskukohasemaks.

Eesti inimesed on aru saanud, et rahatarkuse osana tuleb laenupakkumised võtta mitmest pangast ja tihti ei ole kodupanga pakkumine parim. Bigbank suudab kodulaenule pakkuda täna turu keskmisest madalamat intressimäära ja ka uudset erigraafikuga lahendust.

3. Bigbankist saab soodsa kodulaenu ka üürikorterisse investeerija

Laenudele spetsialiseerunud pangana tõi Bigbank mullu novembris turule uue kodulaenutoote, millega esmakordselt Eestis saab kinnisvarainvestor kodulaenule sarnastel tingimustel rahastada väljaüürimiseks mõeldud elukondliku kinnisvara ostu.

Bigbank Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul on Eesti pangad senini pakkunud üürikorteri ostjale eluasemelaenust kordades kallima intressi ja märgatavalt lühema perioodiga rahastust. «Bigbanki üürikinnisvara kodulaenu intress algab 3,5% ning konkurentidest soodsam on nii omafinantseeringu määr 15% kui see, et laenuperioodi pikkuseks pakume kuni 30 aastat. Maksimaalne laenusumma on kuni 500 000 eurot ja see võib jaguneda ka mitme korteri ostu vahel,» märkis ta.

4. Ettevõtjate lemmik – Bigbanki ärilaenude maht kasvas turust kuus korda kiiremini

Eelmise aasta tulemuste põhjal on Bigbanki ärilaenude maht kasvanud kuus korda kiiremini ärilaenude turu üldisest kasvust Eestis. Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juhi Ingo Põderi sõnul on edu taga asjaolu, et seni peamiselt era-isikutele laenamisega tegelenud Bigbank on järjest rohkem rõhku pannud äriklientide teenindamisele erinevate laenutoodetega.

Ingo Põder
Ingo Põder Foto: Bigbank

Bigbank plaanib suurendada oma ettevõtluslaenude turuosa veelgi ja tõstis äriklientidele väljastatava laenu standardlimiiti kümnelt miljonilt eurolt 30 miljonile eurole. Langetatud on nii ettevõtetele pakutavate laenude intresse kui pikendatud maksegraafikuid 30 aasta peale.

Auto- ja seadmeliisingu vallas saavad finantseerimist taotleda ka ainult kuus kuud tegutsenud ettevõtted, mitte vähemalt 2-aastase ajalooga firmad nagu konkurentide juures tavaline.

5. Maaelu kallakuga pank – põllumaa turuväärtusest saab laenu kuni 80% ulatuses

Kui põllumajandus- ja metsaettevõtjate üks peamisi probleeme on, et linnas asuvad pangad ei saa nende valdkonnast aru, siis Bigbank võttis esimese Eesti pangana prioriteediks just selle valdkonna rahastamise. Ühe uuendusena hakkas Bigbank maaettevõtjatele pakkuma ka kuni 30-aastase tähtajaga laenu, mille jooksul võib tasuda üksnes intresse ning põhiosa saab tagasi maksta alles laenutähtaja lõpus.

Bigbank moodustas eraldi põllumajandus- ja metsanduslaenude osakonna, kus töötavad maaettevõtlust tundvad inimesed. See võimaldab meil olla kindla valdkonna eksperdid ning näiteks hindame ka ise laenu tagatiseks tulevat põllu- ja metsamaad. Sealjuures ei vaata me turuväärtust n-ö Harju keskmise metsa või põlluna, vaid teame, palju just see metsa- ja põllumaakinnistu võiks väärt olla ning saame seetõttu teha suurema laenupakkumise – kuni 80 protsenti laenu tagatise turuväärtusest, mis on pankade pakutavast kõige suurem võimenduse määr.

Bigbank saab Eesti pangana asju ise otsustada ning teha paindliku ja igale ettevõttele sobiva pakkumise.

Copy
Tagasi üles