Bestwine ja Triinu van Buuren on juba 15 aastat toonud Eestisse parimaid veinimaitseid

Bestwine OÜ
Copy
Foto: Andres Raudjalg

Kvaliteet. Tänavu juba 15. tegutsemisaastat tähistava Bestwine OÜ kolmeks vaalaks on kirg, kutsumus ja jagamisrõõm. Suurtootjate hiiglaslike koguste ja keskpäraste maitsete asemel on Bestwine’i veinid isikupärased ja kvaliteetsed, pärinedes peamiselt vana maailma pühendunud väiketootjatelt.

Kuigi Bestwine sai alguse aastal 2007, algas ettevõtte eellugu juba oluliselt varem. Bestwine’i asutaja, sommeljee Triinu van Buuren on lõpetanud kõrgkooli koorijuhtimise erialal. Kuna kogu tema senine elu oli tihedalt muusikaga seotud, arvas neiu, et uus väljakutse võiks olla midagi kardinaalselt erinevat. Nii sattus ta läbi juhuse tööle tollal maailma suuruselt teise alkoholikontserni Allied Domecq PL.

Allied Domecq Spirits & Wine Estonia veiniportfelli tootejuhina töötanud Triinu meenutab, et tegelikult ei teadnud ta alguses veinidest suurt midagi. «See oli aeg, kus internet polnud veel levinud, Eestis ei olnud saada veinialaseid raamatuid, infot oli üldse vähe ja ega ma polnud tolleaegsetest veinidest eriti ka vaimustuses. Aga ülemus arvas, et kui olen lõpetanud kõrgkooli, olen järelikult õppimisvõimeline! Mulle anti pihku paks veinientsüklopeedia ja veiniatlas ning hakkasin teadmisi ammutama. Meie meeskond oli nii päikeseline ja vinge ning töö nii põnev, et aastad läksid lennates. Ja kui kontsern 2005. aastal maha müüdi, olin oma hinge veinimaailmale ära andnud!»

Edasi proovis ta kätt kohaliku õlletootja juures, ent õlle vastu kahjuks või õnneks samalaadset kirge ei tekkinud. «Kord ühe kliendiga kohtumisel olles avastasin end pubis õlleklaasi taga mõttelt, et mida ma ometi siin teen... See polnud üldse see, mida tegelikult teha tahtsin!» meenutab Triinu. «Minu ekskolleegid Allied Domecqist olid teinud Soomes oma firma, müüsid minu hea sõbra Pierangelo Tommasi perele kuuluva veinimaja veine ning kutsusid mind Helsingisse degusteerimisele. Kohal oli ka Pierangelo ise, kes ühise vestluse käigus ütles, et tal on kõige suurem kahju sellest, et Triinu lahkus veinimaailmast. Minu kõrval istunud endise Allied Domecq Nordicu regiooni president Jan-Erik Räiha müksas mind ja ütles, et sellist asja ei tohi lasta endale mitu korda öelda. Kui sa pole rahul sellega, mida praegu teed, siis tee, nagu süda ütleb. Kui abi on vaja, tulen appi.»

Triinu van Buuren
Triinu van Buuren Foto: Annika Metsla

Soov ise otsustada tegi firmaomanikuks

Ekskolleegi puistatud mõte kukkus viljakasse mulda ning juba jaanuaris 2007 sai koos partneritega registreeritud ettevõte Bestwine OÜ. «Olin ikka väga julge ja hakkaja,» muigab Triinu. «Mul polnud ju eriti kontaktegi, kellelt veine tooma hakata! Rääkimata sellest, et tollal sellised pisikesi veinimüüjaid eriti palju ei olnud, kes oleksid eraisikutele suunatud. Aga õnneks olid vanast ajast alles koostööpartnerid kaubanduses ja restoranides. Aasta hiljem, keset karmi 2008. aasta masuaega, leidsid ikkagi mu partnerid, et parem müüks veinid ja ettevõtte maha ning läheks laiali. Mind tabas paanika – mida ma siis tegema hakkan? Ma ei tahtnud enam kellegi teise heaks töötada, tahtsin ise parimaid maitseid valida.»

Nii sündis idee tegevust laiendada ning luua Bestwine Club, mis oli ja on suunatud ka täna eratarbijast veinihuvilistele. Tänaseks on klubiliikmeid üle 10 000. Kõikidele klubiliikmetele kehtib allahindlus letihinnast -20% ning neil on võimalus saada osa Bestwine’i korraldatavatest degustatsioonidest, õhtusöökidest ja veinikoolist, mis sel kevadel alustab juba 13. korda.

Aastal 2012 ostis Triinu oma partnerid välja ning on tänaseni Bestwine’i ainuisikuline omanik, kapten ja ankur.

Foto: Andres Raudjalg

Veini kvaliteedis allahindlust ei tee

Bestwine’i valikus on eranditult veinid, mida Bestwine’i meeskonnale endile juua meeldib. «Oleme alati millegi uue ja põneva jahil. Olgu see unustusehõlma vajunud haruldane viinamarjasort, põnev uus piirkond, järeleandmatu ja põikpäine visiooniga veinimeister, geniaalselt innovatiivne pakend või absoluutselt parima hinna ja kvaliteedi suhtega vein. Lähtume oma aastatepikkusest kogemusest veini alal, uue veinileiu tegemisel on loomulikult abiks ka treenitud nina, õige sisetunne ja loomulik vaist,» räägib Triinu. «Tahan, et minu südametunnistus oleks puhas ehk soovin pakkuda ainult niisuguseid veine, mis mulle endale ka tõesti meeldivad. Ma ei saaks näiteks kunagi müüa sigarette, sest ma ei oskaks välja tuua ühtki põhjust, miks suitsetada.»

Bestwine’i algusaegadest meenutab ta, et 2007. aastal hakkasid vaikselt Eestis Itaalia veinid moodi minema, kuid valik kippus olema üksluine. «Fokuseerisin samuti tähelepanu Itaalia veinidele, aga tekkis küsimus, kuidas neid häid veinikeldreid üles leida? Meie seast lahkunud veinikriitik Kalev Kesküla oli mu hea sõber ning palusin talt abi. Kalev saatiski mulle valiku erinevatest piirkondadest, mida tema meelest tasus uurida. Nendest aitas omakorda parimad välja sõeluda sõber Pierangelo Tommasi ja nii leidsin meie suurepärased veinitootjad: Ceretto, Garofoli, Livon, Borgo Salcetino, Col Santo jne. Kirjutasin neile, kes ma olen, mis minu taust on ja et Pierangelo soovitas nende poole pöörduda. See mõjus, ainult Ceretto soovis enne võimalikku koostööd mind siiski näha, sest tal oli Eestist veel huvilisi.»

Triinu lendaski Itaaliasse ning sai Cerettoga kokkuleppele. Ja lisab, et veinialadel ringi rännates on tal arenenud piiritu austus viinamarjakasvatajate ja veinimeistrite vastu, nende kompromissitu ja ennastsalgava elutöö ja elustiili suhtes.

Kokku pakub Bestwine täna enam kui 600 veini ligi 35 kaubamärgi alt ning lisaks Itaalia ja Prantsusmaa toodangule on valikus Hispaania, Saksamaa, Austria, Tšiili, Portugali ja Lõuna-Aafrika Vabariigi veinid. Bestwine’i kauplus asub Tallinnas Kentmanni tänaval ning vaikselt peetakse plaani veel ühe uuendusliku kontseptsiooniga poe avamiseks. «Konkurents on küll tihe, aga ma ei ole sellest lasknud end kunagi heidutada,» nendib Triinu. «Olen algusest peale mõelnud, et mina teen oma asja, ei taha olla tuulelipp ega hakka end konkurentidega võrdlema.»

Üks tore nipp on Triinul heade veinide leidmiseks veel. «Kui istun messil enda jaoks tundmatu tootja laua taha, küsin alati kõige odavamat veini. Kui see on hästi tehtud ja minu seatud kvaliteediparameetrid on paigas, olen nõus ka muud proovima. Kui odav vein on vastuvõetamatu, siis ma rohkem seal lauas aega ei raiska. Veini kvaliteedis ma allahindlust ei tee!» kõneleb ta, märkides, et tegelikult on uue veini lisamine valikusse kogu meeskonna ühine otsus. «Lõppotsuse tegemiseks proovime uusi kandidaate kogu tiimiga koos ning otsustame ühiselt, kas see vein sobiks poodi, restorani või kauplusteketti. Hindan oma tiimi väga kõrgelt, veedame koos ju enamiku päevast ning seetõttu on tähtis, et meie ümber oleksid toredad ja üksteisest hoolivad inimesed. Bestwine’is toetavad kõik üksteist ning on väljas ühise eesmärgi nimel ja vähetähtis pole ka hea nali ning lõbusad koosviibimised.»

Hea elu juurde kuulub klaas head veini. Häid valikuid aitavad teha Bestwine’i ägedad sommeljeed. Head proovimist ja rohket avastamisrõõmu!

  • Bestwine OÜ veinipood ja kontor asub Tallinna kesklinnas Kentmanni 6.
  • Tutvu valikuga: www.bestwine.ee
Copy
Tagasi üles