Puidukoda iseloomustab julgus katsetada uusi tehnoloogiaid ja ideid

Puidukoda
Copy
Woodmood sisekujunduses
Woodmood sisekujunduses Foto: Puidukoda

Karksi vana õlletehase kinnistu kõrval tegutsev Puidukoda OÜ on Viljandimaa üks suuremaid tööandjaid. Väikesest ettevõttest on 25 aastaga saanud enam kui 63 miljoni euro suuruse käibe, ligi 130 töötaja ning ülemaailmse haardega puidutööstus, mille igapäevane eesmärk on puidu väärindamine ning uute võimaluste otsimine puidu aina paremaks kasutamiseks.

Kui algusaastatel tagasi tegeles Puidukoda põhiliselt saematerjali hööveldamisega, siis täna pakutakse klientidele lõppviimistletud eksklusiivset tootesarja Woodmood. Tegu on rahvusvahelise kõrgväärindatud höövelpuidu kaubamärgiga, mis on loodud hubaseks sisekujunduseks ja naturaalseks välisviimistluseks. Atraktiivseid väljapanekuid esitletakse ka koostööpartneri Puumarketi salongides Tartus ja Tallinnas.

Välisfassaad

Puidukoda

«Muutustega seoses otsustasime kaks aastat tagasi värskendada ettevõtte logo, et näidata oma brändi tugevust, nüüdisaegsust ja värskust. Võime rõõmuga tunnistada, et vaatamata tervisekriisile on meie tootmismahud kasvanud ning nõudlust jagub kõigis piirkondades, eelkõige on kasvanud Euroopa turg,» räägib Puidukoja tegevjuht Eveli Opmann. 90 protsenti ettevõtte toodangust eksporditakse Euroopasse, Aasiasse, Lähis-Itta ja Ameerikasse, kokku ligi 40 riiki. Puidukojal on tütarettevõtted Poolas, Tšehhis ja Inglismaal ning müügi- ja ostumeeskond Tartus.

Alates 2013. aastast Prantsuse puiduettevõtete gruppi Rose Group kuuluva Puidukoja tehases hööveldatakse kuuse- ja männipuitu ning Siberi lehist, millest valmistatakse sise- ja välisvoodrilaudu, terrassi- ja põrandalaudu ning konstruktsioonipuitu. Lisaks pakutakse järeltöötlust näiteks värvimise, vahatamise, kappimise, otsatappide ja immutuse näol. Toormaterjalina kasutatakse kõrgkvaliteedilist põhjamaist okaspuupuitu, millest suurem osa on pärit Põhja-Venemaalt ja Soomest.

Aastatega on tänavu 25. tegevusaastat tähistava Puidukoja territoorium oluliselt laienenud, mis annab võimaluse materjali paremini ladustada ja tõstukitel mugavamalt manööverdada. Puidukojast väljub kuus 12 000–16 000 kuupmeetrit toodangut. «Hetkel on käsil töötajate olmeruumide laiendamine: ruumid tulevad suuremad, samuti uued pesuruumid, köök ning saun töötajatele. Projekt peaks saama valmis kevadel,» sõnab Opmann. Ta lisab, et üleüldises mastaabis on eesmärk laieneda olemasolevatel turgudel, eelkõige Euroopas. Selleks plaanitakse investeerida juurde nii uude tehnoloogiasse, panna üles täisautomaatsed liinid ning arendada meeskonda.

Foto: Puidukoda

Ettevõte, kus töötajatel ei hakka kunagi igav

Puidukojas töötab ligi 130 inimest, neist tootmises umbes 100. «Oleme parajas vanuses kogenud kollektiiv, ettevõtte töötajate keskmine vanus on 40 eluaastat. Aga leiame suviti alati rakendust ka kohalikele koolilastele ning kutseõppe tudengitele praktikakohana. Vajame motiveeritud inimesi aastaringselt,» ütleb Opmann. «Meile tööle tulles võib näiteks alustada liinioperaatorina, kes heidab valvsa pilgu materjalile seda ette valmistades ja hiljem valmistoodangut pakkides. Lõpuks saab välja jõuda vahetuse vanema ametikohale, kelle ülesanne on motiveerida meeskonda, tagada materjali tippkvaliteet ja liini tõrgeteta töö.»

Puidukoda motiveerib oma meeskonda igati: toredad ühisüritused, sportimisvõimalused, regulaarne massaaživõimalus ja tervisekontroll ning töörõivad. Suureks plussiks on kindlasti, et nädalavahetused on ettevõttes vabad, sest töötatakse esmaspäevast reedeni kolmes vahetuses. Ettevõttega liitudes läbib uus töötaja sisseelamisprogrammi, kus lisaks kohustuslikule tööohutusalasele juhendamisele määratakse talle juhendaja.

«Teeme omalt poolt kõik selleks, et töötajad kasvaksid ja areneksid n-ö majas sees ning oleksid motiveeritud üha enam uusi asju õppima ja olema kursis uute suundadega meie tegevusvaldkonnas. Meie püüdlus on tagada organisatsioonis jätkusuutlikkus ja järjepidevus. Suurem eesmärk on olla parim tööandja oma inimestele ning pakkuda töötasu, mis on üle Eesti keskmise,» kõneleb tegevjuht. «Meil on kõik võimalik ning seni pole ükski idee jäänud teostamata. Oleme aktiivsed ja loomingulised tootearendajad ning meil on julgus katsetada uusi tehnoloogiaid. Siin ei hakka kunagi igav! Oleme tööandja, kes soovib, et töötajad tuleksid tööle rõõmsalt ja lahkuksid päeva lõpus sama rahulolevalt. Meiega on alati oodatud liituma õppimisvõimelised ning tegusad inimesed.»

Foto: Puidukoda

Keskkonnahoidu panustamine on mõtteviisi küsimus

Jäätmevaba eluviis ning selle poole püüdlemine kogub viimastel aegadel palju populaarsust ning inimesed soovivad oma valikutes olla rohkem naturaalse eluviisi pooldajad. Aitamaks ühiskonnal tavapäraseid valikuid ja harjumusi muuta, on Eveli Opmanni sõnul vajalik samm-sammult neid muudatusi ellu viia ning rohkem valikuid langetada keskkonnale mõeldes. Puidukoda kasutab näiteks keskkonnasõbralikke päikesepaneele, mis annavad kogutarbimisest elektrit ligi 10% ning suvel koguni umbes 30%.

«Peame Puidukojas väga oluliseks, et meie otsused muutuksid keskkonnasõbralikumaks valides kodu sisekujundusmaterjale. Tehes valiku puitmaterjalide kasuks, aitame luua tervislikuma sisekliima ruumidesse ning hoida meie elukeskkonda allergia- ning tolmuvabana. Näeme, et niisugune mõtteviis hakkab tasapisi vallutama ka trendide maailma. Naturaalsed materjalid on moes, sest need on vastupidavad ning ajatud. Moesõbradki saavad oma interjööri loodussõbralikult värskendada, sest disainerite lemmikud on hetkel just looduslikud materjalid, viimistlused ja tekstuurid.»

Puidukoda soovib omalt poolt kaasa aidata ning suurendada loodussõbralike materjalide mõju veelgi ning seda kogu maailmas. «Meie puiduusku inimesed teevad iga päev jõupingutusi, et pakkuda parimat kvaliteeti ning puitu kui ühte keskkonnasõbralikumat materjali erinevates variatsioonides, toonides, profiilides. Puit on alati hea valik, kuna see on vastupidav, seda saab kas taastada või taaskasutada. Heaks näiteks puidu vastupidavusest on 100 aastat vanad puitmajad, mis on värskenduskuuri järel taas kaunid. Kui taastamine pole võimalik, on puit 100% looduslikult lagunev materjal ega ei jäta keskkonda jääke,» räägib Opmann.

«Puidul on oluline roll süsinikuringes ning see aitab vähendada kahjulikke keskkonnamõjusid, puit seob ja talletab süsinikku ning tasakaalustab seega kliimamuutusi. Puidu kasutamine aitab asendada fossiilsete kütuste kasutamist ning hoida keskkonda,» lisab ta. «Meie kasutame ka puidu viimistlemisel vesialuselisi värve, lakke ja vahasid, need on tervise- ning keskkonnasõbralikud. Tahame viia puidu kasutamise uuele tasandile selle erilisust välja tuues.»

www.puidukoda.eu

Copy
Tagasi üles